« Nazaj na prvo stran

Dekanijska revija zborov v Žužemberku

16. maj 2013

Počastili spomin na velikega glasbenika Franca Požuna

V nedeljo, 12. maja 2013, se je v  cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Žužemberku odvijala revija odraslih pevskih zborov dekanije Žužemberk.
Na reviji, ki ni imela tekmovalnega značaja, se je predstavilo šest zborov: MePZ Ambrus pod vodstvom Monike Hočevar, MoPZ Ambrus pod vodstvom Cirila Hočevar, MePZ Dobrnič pod vodstvom Petra Smoliča, MePZ Krka pod vodstvom Mojce Zajc, MePZ Zagradec pod vodstvom Roberta Kohka in domači MePZ Žužemberk pod vodstvom Nine Zajec.
Zbori so zapeli sebi v veselje, Bogu v čast in  obiskovalcem v prijetno  poslušanje dve pesmi, Marijino in pesem po lastni izbiri. Ob strokovni spremljavi ljubljanskega stolnega organista, prof. Gregorja Klančiča, so zadonele mogočne pesmi, ki bogatijo bogoslužje.
Ob tem dogodku so počastili tudi spomin na velikega glasbenika Franca Požuna, ki je kot farni organist, zborovodja, skladatelj in kapelnik pihalne godbe v Žužemberku deloval 20 let. Glasbeno talentiranega Požuna so med obema vojnama prištevali med najboljše organiste v ljubljanski škofiji, žal pa se je na vrhuncu svojega ustvarjanja 8. maja 1942 njegova življenjska pot končala tragično, saj so ga ustrelili partizani. Tiha misel, da bi spomin na velikega človeka ostal živ, se je uresničila. Zavezanost ohranjati njegovo izročilo bo naloga predvsem domačega zbora tudi v prihodnje.
Ob koncu srečanja je dekan Franc Vidmar vsem pevcem in zborovodjem izrekel zahvalo za njihovo vztrajno delo  in sodelovanje pri bogoslužju. Izrazil je ponos in veselje ob dejstvu, da kvaliteta zborov v dekaniji raste in da se v zbore vključuje vedno večje število mladih. Revijo zborov so združeni zbori sklenili s pesmijo Marija skoz` življenje, ki je iz več kot 130 ust veličastno zadonela po cerkvi.

besedilo Slavko Mirtič