« Nazaj na prvo stran

Delovni zajtrk s francoskim veleposlanikom

14. maj 2014

Francoski veleposlanik v Ljubljani g. Pierre-Francois Mourier je 7. maja 2014 povabil predsednika SŠK škofa Andreja Glavana, evangeličanskega škofa Geza Filo, predstavnika pravoslavne Cerkve Perana Boškovića in predstavnika muslimanske skupnosti v Sloveniji muftija dr. Nedžada Grabusa na delovni zajtrk.

Pogovor je potekal v več sklopih. Vsak od povabljenih je najprej predstavil svojo versko skupnost v luči statističnih podatkov in trenutnih dogajanj v njej. V drugem delu so navzoči spregovorili o financiranju  in vzdrževanju posameznih verskih skupnosti, v tretjem delu pa o odnosih z vlado oziroma z državo in o njenem odnosu do verske svobode ter do zagotavljanja osnovnih človekovih pravic. Pokazalo se je, da mnogi nerešeni odnosi med verskimi skupnostmi in družbo izvirajo iz napačne predstave, po kateri se ločenost Cerkve od države razume kot izločevanje.

Veleposlanik je izjavil, da ga je pogovor zelo obogatil in je bil hvaležen za celostno predstavo o življenju največjih verskih skupnosti v Sloveniji.