« Nazaj na prvo stran

Deseti brat – nova slovenska opera

23. november 2017

Vokalna akademija Jurij Slatkonja, ki deluje v okviru škofijskega konservatorija za glasbo v Baragovem zavodu se že tretjič predstavlja z novo slovensko opero, tokrat izpod peresa ravnatelja konservatorija, skladatelja prof. Aleša Makovca.

Opera Deseti brat sledi pripovedi istoimenskega romana Josipa Jurčiča, ki jo je za opero Mirka Poliča že leta 1951 priredil Mirko Mahnič. Zgodba je postavljena v obdobje okrog marčnih revolucij leta 1848 in z njimi povezano pomladjo narodov. Mladi učitelj Lovro Kvas je poln idealov, želje po svobodi tlačanov in zagret za lepo slovensko besedo. Njegova vključitev v na videz idealno okolje je prepletena z veliko in »prepovedano« ljubeznijo do graščakove hčere Manice. V primežu brezizhodne situacije ključno vlogo na strani poštenja in dobrote odigra Martinek Spak – deseti brat, ki postane žrtev za čiste ideale poštenja in ljubezni.

Delo zaznamujejo temeljni poudarki o ljubezni, slovenstvu in poštenosti, ki so za Slovence vseh generacij nenehno aktualni.

Skladatelj Aleš Makovac je z Desetim bratom napisal zelo poslušljivo romantično opero s spevnimi arijami in ansambli. Spremlja jo komorni godalni sestav s klavirjem. Zbor Vokalne akademije, ki skupaj s plesalci Folklorne skupine Kres odigrajo tudi veliko dramskih prizorov, pa pričarajo na odru živahno ljudsko-kmečko vzdušje.

Premiera opere je bila 22. novembra 2017 z udeležbo vseh sodelujočih v pripravi opere in gostov iz Novega mesta in okolice. Predstava, skupaj s predpremiero, je navdušila zbrano občinstvo, tako z glasbenega kot tudi scenskega in dramskega vidika.

Ponovitve bodo 25., 27. in 28. novembra ob 19.30, ter nekaj šolskih predstav. Ob večjem zanimanju pa se morda odpre še kakšen termin.

Vse predstave bodo v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, kjer lahko preverite še prosta mesta in kupite vstopnico. Za dodatne informacije se lahko obrnete na naslov vajs.nm@gmail.com

V predstavah bodo sodelovali številni uveljavljeni solisti od Irene Yebuah Tiran in Rok Bavčarja, do Katje Konvalinko, Janka Volčanška, Siniše Hapača, Matjaža Stopinška, Klemna Torkarja, Dominga Stasija, Andreja Debevca, Antona Habjana, Diega Barriosa Rossa, Lucasa Somozo Osterca, Valerije Šoster in Jake Mihelača. Režijo ima v rokah Eva Hribernik.

Skladatelju, vsem sodelujočim in organizatorjem za ves vložen trud in velik dosežek iskreno čestitamo!