« Nazaj na prvo stran

Drama o Grozdetu tudi na Zaplazu

28. maj 2012

Izredno doživet večer. Te besede verjetno povzemajo vzdušje igralcev in gledalcev, ki smo na predvečer godu bl. Alojzija Grozdeta na Zaplazu spremljali dramo o tem mladem blaženem. Gledališka skupina Antonov oder iz Viča pri Ljubljani je na prostoru pred Marijino romarsko cerkvijo izvedla hagiografsko dramo, ki po slabih štirih mesecih izvajanja že slovi po svoji dovršenosti in globoki sporočilnosti. Mladi iz župnije Ljubljana Vič so pod vodstvom br. Andraža Arka ustvarili pravo mojstrovino, ki prikazuje Grozdetovo življenje od njegovih mladih nog, zapostavljenosti kot nezakonskega otroka, preko njegovih gimnazijskih let, ko je poleg šolskega učenja klesal tudi svoj značaj in svojo vero, vse do mučeništva in razglasitve za blaženega na slovenskem evharističnem kongresu v Celju leta 2010.

Izvedba drame na Zaplazu je bila posebna iz dveh vidikov. Prvič zato, ker je izjemoma potekala na prostem. Dolenjski griči (Grozdetovi domači kraji) in mir odmaknjene narave na Zaplazu so lepo dopolnjevali sicer ustaljeno sceno s svetlobnimi učinki. Še pomembnejša posebnost pa je bila neposredna bližina relikvij bl. mučenca v svetišču, ki je dogajanje v igri napolnjevala s posebno duhovno močjo. Ravno v bližnji Mirni je Grozde prelil svojo kri, zato je tudi pokopan v svojih rodnih krajih pri Mariji, ki jo je tako častil v Marijini kongregaciji.

Večer je bil res lep. Zbralo se je lepo število ljudi. Navzoča sta bila tudi postulator Grozdetovega procesa g. Igor Luzar in škof Andrej Glavan, ki je navzočim na koncu podelil blagoslov z Grozdetovimi relikvijami. Verjamem, da smo kljub večernemu hladu odhajali domov z veseljem v srcu nad tem, da smo smeli ta večer doživeti nekaj lepega.

Komentar: Janko Pirc