« Nazaj na prvo stran

Duhovniki obhajali Dan duhovniškega posvečenja

8. junij 2019

V sredo, 5. junija 2019, je v Kočevski Reki potekal skupni Dan duhovniškega posvečenja za duhovnike novomeške škofije. Duhovniki namreč v mesecu juniju obhajajo spomin svojega duhovniškega posvečenja, ki ga je velika večina prejela na praznik sv. Petra in Pavla.

Srečanje v Kočevski Reki se je začelo s prijateljskim pozdravom ob kavi in pecivu. Nato je sledilo češčenje Najsvetejšega, ko so imeli duhovniki tudi priložnost opraviti med seboj sveto spoved. Sledilo je somaševanje, ki ga je vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Med sveto mašo in po njej je duhovnike nagovoril kapucin br. Štefan Kožuh. V svojih nagovorih je poudaril pomembnost redne osebne molitve, ki jo gojijo tudi v gibanju Delavnice molitve in življenja. Izkušnjo laika z delavnicami pa je duhovnikom predstavila ga. Branka Ožek.

Kočevska Reka, kraj zaprtega območja

Na Dnevu posvečenja se je zbralo okrog 60 duhovnikov (od 70), ki delujejo v novomeški škofiji. Kočevska Reka je bila izbrana zaradi njenega močnega sporočila, saj je v obdobju nekdanje države spadala v zaprto območje posebnega vojaškega pomena. Po kosilu si je skupina duhovnikov ogledala  nekdanje tajne bunkerje komunističnih voditeljev na Škrilju. Zaradi zaprtosti v teh krajih dolga desetletja ni bilo nobene prisotnosti Cerkve. Po slovenski osamosvojitvi je zato Republika Slovenija financirala gradnjo nove cerkve po načrtih arhitekta Janeza Gomboca, kot simbol za vse porušene cerkve. Notranjost cerkve krasijo številne lesene umetnine kiparja Staneta Jarma in tudi nekateri ohranjeni elementi iz nekdanje porušene cerkve nemških Kočevarjev.

Posnetki nagovorov

Radio Vatikan je spremljal dogajanje in s pomočjo Slovenske škofovske konference omogočil objavo zvočnih posnetkov nagovorov, za kar se zahvaljujemo:

Prisluhni pridigi br. Štefana Kožuha OFMCap med sveto mašo v Kočevski Reki
https://soundcloud.com/…/prisluhni-pridigi-br-stefana-kozuh…
Prisluhni nagovoru br. Štefana Kožuha OFMCap o Delavnicah molitve in življenja
https://soundcloud.com/…/prisluhni-nagovoru-br-stefana-kozu…
Prisluhni nagovoru ga. Branke o Delavnicah molitve in življenja
https://soundcloud.com/…/prisluhni-nagovoru-ga-branke-o-del…