« Nazaj na prvo stran

Duhovniški dnevi-Strunjan 2012

16. november 2012

V Letu vere so se duhovniki novomeške škofije ponovno podali na Duhovniške dneve (DD) v Strunjan z začetkom v nedeljo, 11. novembra, in zaključkom v sredo, 14. novembra. Letošnja tema je bila še posebej v znamenju verovanja. DD potekajo na seminarski način. Dopoldne sta se zvrstili po dve predavanji in pogovor s predavateljema, popoldnevi pa so bili namenjeni oddihu in bratskemu druženju. Letos se je zbralo 45 duhovnikov, kar je približno 2/3 vseh duhovnikov, ki delujejo v naši škofiji. Odzivi na program so bili pozitivni. Predavanja so bila dobro izbrana.
____________________

V ponedeljek je duhovnike najprej nagovoril prof. dr. Robert Petkovšek, ki je osvetlil razmerje med osebnim verovanjem in stalnim poglabljanjem le tega preko branja primernih vsebin. Svojo pot utiranja poti slovenskim krščanskim medijem je predstavil magr. Franc Bole.

V torek je prof. Silvester Gabršček, direktor Urada za verske skupnosti, govoril o vlogi sakralne kulturne dediščine (kamor spada velika večina cerkva in verskih znamenj) pri oznanjevanju, saj je to pogosto prvi stik obiskovalca z okoljem duhovnosti. Nato je o zgodovini medijev spregovoril eden od posebnih gostov letošnjih DD, novinar dr. Bernard Nežmah. V pogovoru so se navzoči dotaknili tudi aktualnih tem slovenskih dnevnikov.

V sredo je p. Marjan Čuden zbrane nagovoril z meditacijo o veri. "Kdor hoče drugega vneti, mora sam goreti," je ponovil skupaj s Slomškom, ter dodal, da je za to tudi pri oznanjevalcih potrebno najprej osebno spreobrnenje. Poseben gost z rimske Univerze Gregoriane pa je bil p. dr. Peter Lah, ki je obravnaval vprašanje pojavljanja Cerkve v medijih. Poseben poudarek je v svojem predavanju namenil tudi letošnjim velikim aferam v zvezi s Cerkvijo, na katere ni bilo dovolj hitrega in transparentnega odziva.

V prihodnjih dneh bomo objavili še obširnejšo refleksijo kakšnega od udeležencev letošnjih DD.

S klikom na fotografijo si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov.