« Nazaj na prvo stran

Duhovniški dnevi 2013

18. november 2013

Sedmič zapored smo se duhovniki novomeške škofije zbrali skupaj na tako imenovanih duhovniških dnevih. Tudi letos se nas je zbralo čez 40 in skupaj smo preživeli tri lepe dni.

Koroški duhovnik Janko Krištof nas je v nedeljo zvečer preko starozaveznih besedil v drami "Prerok" lepo uvedel v duhovniške dneve.
V ponedeljek smo se pobliže srečali s problemom zakoncev, ki ne morejo imeti otrok. Velik poudarek je bil na razumevanju njihovega stanja, hkrati pa so bile predstavljene tudi vse etične in moralne dileme ter zdravstveni problemi, ki jih prinaša umetna oploditev.
Zvečer smo pri sveti maši pri Strunjanski Mariji in skupaj z našim škofom Andrejem podoživljali dobroto svetega Martina. Po večerji pa smo imeli še skupno srečanje s škofom.
V torek smo bili spodbujeni h gradnji malih občestev. Bistvo in center vsakega občestva mora biti Kristus. Popoldne pa smo se odpravili v slovensko Istro k svetemu Antonu, kjer smo imeli sveto mašo skupaj s koprskim škofom Jurijem in večerjo. Franc Prelc nam je predstavil župnijo in cerkev, škof Jurij pa nas je v pridigi ob Božji besedi spodbudil k edinosti po zgledu svetega Jozafata Kunčeviča.
V sredo smo lahko izvedeli veliko koristnih napotkov za delovanje pri družinski katehezi, ki že poteke v nekaterih župnijah. Poskusili pa smo se tudi v raznih katehetskih igrah.

Prva naloga duhovniških dni, vsaj kakor jih večina duhovnikov sprejema, ni le izobraževanje, temveč predvsem medsebojno druženje, molitev in počitek. Medsebojno prijateljstvo in medsebojno sprejemanje sta velikega pomena tudi v življenju vsakega duhovnika in duhovniški dnevi to medsebojno bratsko skupnost lepo povezujejo.

Janez Žakelj, župnik v Cerkljah ob Krki

----------------------------------------------------
Škofija Novo mesto za svoje duhovnike vsako leto jeseni pripravlja tako imenovane Duhovniške dneve, nekajdnevno srečanje, ki je namenjeno stalnemu izpopolnjevanju o aktualnih temah in bratskemu druženju. Tudi letos so se Duhovniški dnevi odvijali v Strunjanu, ki se je že v preteklih letih večkrat izkazal za primerno lokacijo za ta tridnevni odmik od vsakdanjih obveznosti.

Letošnji Duhovniški dnevi so potekali od 10. – 13. novembra 2013 in bodo v skladu s pastoralnim načrtom Cerkve na Slovenskem nosili naslov Živa občestva.
V nedeljo zvečer je duhovnike izvedel gledališko predstavo Prerok koroški duhovnik Janko Krištof. Ponedeljek je minil v znamenju bioetičnih vprašanj. Glavni predavanji sta imela prof. dr. Roman Globokar z naslovom Antropološki, teološki in etični vidiki človeškega življenja in njegovega posredovanja in s. dr. Mirjam Cvelbar z naslovom O delu z neplodnimi pari z medicinskega vidika – postopki v pomoč plodnosti. Sledilo je pričevanje zakonskega para, ki se je moral soočiti z neplodnostjo. Zvečer je bil na sporedu pogovor med duhovniki "Mi med seboj" z vprašanji in predlogi za g. škofa.
V torek sta predavala p. dr. Andrej Šegula na temo Od množičnosti v živa občestva (o Liku, podobi voditelja občestva) in p. Marjan Čuden, ki je na primeru svoje župnije predstavil prehod v Živa – mala občestva v župniji. Popoldne je bilo namenjeno oddihu in izletu v slovensko Istro.
V sredo dopoldne so duhovniki ob spodbudah predavateljev Natalije in Jane Podjavoršek ter duhovnika Janeza Evangelista Rusa razmišljali in na primerih spoznali zakonitosti Družinske kateheze.