« Nazaj na prvo stran

Duhovniški jubilanti

24. junij 2013

Junij je na poseben način mesec Jezusovega Srca in mesec duhovnikov. Po stari Slovenski tradiciji je namreč velika večina slovenskih duhovnikov prejela zakrament mašniškega posvečenja na praznik sv. apostolov Petra in Pavla, 29. junija. Vsako leto duhovniki na dan posvečenja obnavljajo spomin na svoje mašniško posvečenje. Prav posebej pa obhajajo okrogle obletnice svojega posvečenja.

Letošnji jubilanti iz novomeške škofije so:

  • 70 let (1943) dr. Jožef Gole
  • 60 let (1953)  Ciril Turk
  • 40 let (1973) Anton Ferlic, dr. Janez Gril, Vinko Guna, Avgust Klobčar, Jože Miklavčič, msgr. Anton Trpin
  • 30 let (1983) mag. Jože Kamin
  • 25 let (1988) Anton Gnidovec, p. Silvo Šinkovec DJ
  • 10 let (2003) mag. Tomaž Maras, Jože Pibernik, mag. Janez Žakelj, p. Tadej Inglič OFM, p. Frančišek Marija Fodor OCarth

Praznovanje duhovniških jubilejev je bilo v nedeljo, 23. junija, ob 16.00 na Zaplazu. Skupaj s škofom Glavanom so se Bogu in Mariji zahvalili za vse leta služenja v Gospodovem vinogradu in se mu priporočili, da jih s svojo milostjo podpira še naprej.


Iz nagovora škofa Glavana:

40, 25, 10 let že ljudem pomagate odkrivati in spoznavati Kristusa. Gospod vas je izbral in z veseljem in mladostnim navdušenjem ste delali in delate zanj, da bi ga ljudje bolj spoznali in vzljubili.

Nek duhovnik je ob 40-letnici mašništva zapisal: »40 let sem drugim pripravljal Božič, sam pa sem bil takrat zaradi dela utrujen. 40 let sem prvoobhajance in birmance pripravljal za lepa doživetja in 40 let so me morile zle slutnje, kako se bo to lepo cvetje kmalu osulo. 40 let sem stal ob strani mladim, ki jih je prevzela ljubezen. 40 let sem lazil po cerkvenih strehah in popravljal podružnice, ne da bi mi bilo to vpisano v delovno pogodbo in tudi TEOF mi ni dala za to opravilo kvalifikacije. 40 let sem obiskoval bolnike in jim pomagal v njihovi najusodnejši uri, a ne vem, če me bo kdo obiskal, ko bom sam opešal.

40 let. Od daleč se to lepo sliši. Če pa teh 40 let pogledam od blizu, je bilo tudi precej nepopolnosti, a vendar prav nič mi ni žal, da sem ti jih daroval. Ko bi še enkrat živel, bi se enako odločil. Mati Marija! Ti si vsa ta leta v polnosti darovala Jezusu. Povej svojemu Sinu, da sem hvaležen za teh čudovitih 40 let!«