« Nazaj na prvo stran

Ekumenska osmina 2013

14. januar 2013

Kristjani vsako leto od 18. – 25. januarja obhajamo molitveno osmino za edinost kristjanov. Poleg rednih bogoslužij po župnijah, pri katerih bo v tem tednu poseben poudarek na prošnji za edinost med kristjani, se bodo letošnji ekumenski osmini na področju novomeške škofije zgodili naslednji dogodki.

1. V nedeljo, 20. januarja ob 18:00, bo v Evangelijski cerkvi »Dobrega pastirja« (Trdinova ul. 27) v Novem mestu ekumensko bogoslužje in nato družabno srečanje. Sodelovanje pri bogoslužju bodo skupaj oblikovali predstavniki Evangelijske, Katoliške in Pravoslavne Cerkve.

2. V župniji Kočevje bo v nedeljo, 20. jan., ob 10. uri bogoslužje v Evangelijski Cerkvi, h kateremu so povabljeni tudi predstavniki Katoliške Cerkve. Pri bogoslužju, ki ga bo vodil pastor g. Toni Mrvič bo sodeloval kočevski župnik Tone Gnidovec s homilijo ob odlomku iz  Markovega evangelija. Podobno bogoslužje je vsako leto vsaj že 10 let izmenjaje v župnijski cerkvi sv. Jerneja, v Evangelijski Cerkvi ali pa v dvorani kulturnega doma.
Iz Župnije Kočevje sporočajo tudi, da se redno udeležujejo praznovanja Božiča v pravoslavni cerkvi, kakor tudi pravoslavni zastopniki redno prihajajo h katoliškemu praznovanju. Vsako leto jih Adventisti povabijo na njihov božični koncert, oni pa jih povabijo na praznovanje Božiča. Po polnočnici se predstavniki Cerkva (pravoslavni, adventisti, evangelijski ) skupaj z županom srečajo v župnišču na čaju in potici. Tako gradijo edinost, se bolje spoznavajo, spoštujejo in delajo v skupno dobro.

3. V župnijski cerkvi v Šmihelu bodo imeli v soboto, 12. januarja, ob 18. uri katoliško vzhodno bogoslužje. Sveto mašo v vzhodnem obredu bo imel grškokatoliški duhovnik Mihajlo Hardi, pel pa bo ekumenski zbor pod vodstvom Mateja Burgerja.

Izraz ekumenizem označuje delo za zbliževanje in polno edinost med kristjani različnih veroizpovedi. Po osnovni razdelitvi poznamo tri velike skupine krščanskih veroizpovedi: katoličane, pravoslavne in reformirane (protestante). Znotraj vsake od teh skupin pa obstaja še cela množica Cerkva/veroizpovedi, ki so pogosto razširjene le na določenem področju (n.pr. pravoslavne Cerkve bližnjega Vzhoda, protestantske veroizpovedi v anglosaškem svetu in Ameriki, katoliške Cerkve vzhodnega obreda). Cilj je, da bi vsi kristjani dosegli polno edinost v zadevah nauka in bogoslužja (skupno oltarno občestvo). Molitvena osmina za edinost kristjanov je priložnost, da za končno edinost pospešeno molimo in prosimo za močno delovanje Svetega Duha, hkrati pa na strokovni in človeški ravni bolje spoznavamo svoje krščanske brate in sestre ter z njimi gradimo dobre odnose.