« Nazaj na prvo stran

EKUMENSKO SREČANJE V OKVIRU NOVOMEŠKE ŠKOFIJE

21. januar 2022

Vsako leto med 18. in 25. januarjem poteka po vsem svetu teden molitvene osmine za edinost kristjanov. V Sloveniji pravimo temu dogodku ekumenski teden. Letošnji teden molitvene osmine kristjani obhajamo v duhu škofovske sinode, ki jo je že oktobra lani sklical papež Frančišek in jo imenoval Sinoda o sinodalnosti Cerkve, ki vključuje občestvo, sodelovanje in poslanstvo!Tako tudi letošnji teden molitvene osmine za edinost kristjanov obhajamo že znotraj triletnega sinodalnega dogajanja v Cerkvi, ki ima tudi bistveno ekumensko razsežnost v duhu Jezusovega sporočila: »Da bi bili vsi eno« (Jn 17,21).

Višek molitvene osmine za edinost med kristjani je bil v četrtek, 20. februarja 2022, v frančiškanski cerkvi v Novem mestu. Zvečer ob 18.00 uri so se k slovesnemu  liturgičnem bogoslužju, ki ga je vodil generalni vikar novomeške škofije Peter Kokotec, zbrali predstavnik srbske pravoslavne cerkve, ki je nadomeščal paroha Danijela Nikolića, dr. Daniel Brkič, pastor evangelijske cerkve Dobrega pastirja v Novem mestu, župnik frančiškanov p. Krizostom Komar in predstavnik Slovenskega ekumenskega sveta (SES) za novomeško škofijo župnik Marko Burger.

Predstavnik srbske pravoslavne cerkve in pastor dr. Daniel Brkič

Na začetku slovesnega evharističnega bogoslužja je generalni vikar Peter Kokotec najprej pozdravil gosta iz srbske pravoslavne cerkve in pastorja dr. Daniela Brkiča, v nagovoru pa je osredinil Jezusovo razglašenje (epifanijo), ki kot Božja ljubezen vstopa v naš svet, ki ga živimo danes. To je svet osamljenosti, žalosti, stiske, trpljenja, bolezni in zapuščenosti. Ta Ljubezen nas vabi k spreobrnjenju, da bi lahko uresničevali edinost med kristjani in da bi bili vsi eno. Pa ne samo v tednu ekumenske molitvene osmine, ampak vedno, saj potrebujemo drug drugega, da ljudem današnjega časa pokažemo Jezusa Kristusa, ki je naša Pot in Resnica in Življenje (Jn 14,6).

MISLI MARKA BURGERJA IN DANIELA BRKIČA

Po maši pa je spregovoril tudi pastor dr. Daniel Brkič, ki je za izhodišče izpostavil Jezusovo misel, da bi bili vsi eno! Poudaril je, da je ekumenizem božji imperativ, saj Jezus Kristus ni razdeljen. Edinost je dar sv. Duha, ker smo vsi otroci istega Očeta. Krščanska edinost tudi ni organizacija, ampak sledenje Jezusa Kristusa. Zbrali smo se v krogu žive cerkve s prošnjo, da bi že enkrat bili vsi eno! Na koncu pa je dr. Brkič pozval vse prisotne, da naj krščanstvo v Novem mestu preraste v občestvo dejavne ljubezni za odrešenje sveta, ker je v svoji naravi pristno ekumensko.

      

Župnik Marko Burger                             Pastor dr. Daniel Brkič

Ekumensko srečanje na ravni novomeške škofije je ves čas potekalo v duhovno bogatem in prijateljskem vzdušju. Zaključno misel je podal moderator večera župnik Marko Burger, ki je prebral zadnji del Jezusove veliko-duhovniške molitve iz Janezovega evangelija, da bi se vendarle enkrat uresničilo, »da bi bili vsi eno« (Jn 17,21).

 

Fotografiral in pripravil: Franci Koncilija