Praznovanje 100-letnice fatimskih dogodkov in slovensko-hrvaško srečanje v Stični

V soboto, 14. oktobra 2017, smo v Stični na slovenski ravni sklenili obhajanje 100. obletnice milostnih dogodkov v Fatimi. Hkrati smo k praznovanju povabili še vernike s Hrvaške in ga oblikovali kot tradicionalno slovensko-hrvaško srečanje. Na obletnico smo se v Sloveniji pripravljali kar dve leti z romanji Marijinega kipa in kapelic, ob katerih se je po župnijah in družinah pomnožila molitev in posvetitev Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Leta 1917 se je Marija šestkrat prikazala trem pastirčkom Luciji, Frančišku in Jacinti in jim razodela skrivnosti za dosego miru v svetu. Papež Frančišek je Jacinto in Frančiška v letošnjem jubilejnem letu v Fatimi razglasil za svetnika.

V Stični so že v petek zvečer sprejeli kip Marije romarice iz Fatime, ki je za to priložnost prišel v Slovenijo. Ob njem je v baziliki žalostne Matere Božje potekala celonočna molitev, ki so jo oblikovale različne molitvene skupine.

V soboto zjutraj pa smo se v Stični začeli zbirati številni verniki. Samo iz Hrvaške je prišlo 40 avtobusov, ravno tako pa tudi iz Slovenije, tako da se nas je skupaj s posameznimi romarji zbralo okrog 7000. Prišlo je tudi veliko duhovnikov in kar 17 škofov. Posebej lepo je bilo videti lepo sožitje in prijateljstvo med romarji obeh narodnosti. Sodelovanje pri maši je bilo oblikovano izmenično, prav tako pa ni bilo čutiti razlike, ko smo v množici stali drug ob drugem. Po maši je bila ob petju litanij še procesija z Marijinim kipom in nato še celo popoldne možnost za osebno molitev in bratsko druženje.

Škofje so v nagovoru poudarili zgodovinski pomen in aktualnost fatimskih dogodkov, ki poudarja moč molitve in osebnega spreobrnjenja za zmago nad zlom v svetu in dosego miru. Rožni venec je najmočnejše orožje, ki ga imamo za poseganje v človeško zgodovino.

Posebej za slovesnost v Stični sta iz Fatime pripotovala tudi predstavnika tamkajšnjega svetišča, duhovnik Francisco Pereira in sodelavka ga. Madalena Baptista de Jesus. Zelo sta bila vesela, da sta se lahko udeležila slovesnosti in presenečena nad obsežnostjo praznovanja. Poseben pomen sta videla tudi v dejstvu, da imajo fatimska sporočila svoj odmev v nekdanjih komunističnih državah. V svojih nastopih sta venomer poudarila, da pri sporočilu Fatime ne gre le za zunanje dogodke, temveč so pomembne predvsem notranje spremembe v spreobrnjenju, pomnoženi molitvi, zadoščevanju za grehe, sprejemanju trpljenja. Tudi danes je na svetu veliko težav in tako fatimsko sporočilo miru še vedno ostaja aktualno.

Gosta smo po slovesnosti nekaj dni spremljali po Sloveniji in jima predstavili nekaj glavnih Marijinih svetišč – Brezje, Ptujsko goro in Zaplaz z grobom bl. Alojzija Grozdeta, ki je tudi mučenec fatimskega sporočila.


 

 

POSVETITEV MARIJI

 

Posvetitvena molitev ob fatimski stoletnici hrvaških in slovenskih vernikov

 

Pozdravljena, Gospodova Mati,
Devica Marija, Kraljica rožnega venca iz Fatime!
Blagoslovljena si med ženami,
podoba Cerkve, odeta z velikonočno lučjo,
čast našega ljudstva,

 

zmagoslavje nad zlom.

 

Prerokba Očetove usmiljene ljubezni,
učiteljica oznanila Sinove blagovesti
in znamenje žarečega ognja Svetega Duha.
V tej dolini sreče in bolečine nas pouči
o večnih resnicah, ki jih Oče razodeva malim.

 

Pokaži nam moč svojega zavetniškega plašča.
Tvoje brezmadežno Srce
naj bo pribežališče grešnikov
in pot, ki vodi k Bogu.

Združeni v veri, upanju in ljubezni
s svojimi brati in sestrami
na Hrvaškem in Slovenskem in po svetu,
se ti izročamo.

Tako povezani se hrvaški in slovenski verniki

 

skupaj s škofi in duhovniki
po tebi posvečamo Bogu,
o Devica rožnega venca iz Fatime.

Ohrani nas v skupnem upanju,
da bomo končno odeti s svetlobo,
ki sije iz tvojih rok,
poveličevali Gospoda vekomaj.

Amen.