« Nazaj na prvo stran

Gasilci - vzor humanosti, dobrote in nesebičnosti

14. maj 2018

Na Brezjah, v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču, je v soboto, 5. maja 2018, potekalo tradicionalno 14. Vseslovensko romanje gasilcev. Romanja na dan po godu sv. Florijana, zavetnika gasilcev, so se udeležili predstavniki 23 gasilskih društev iz Slovenije. Sveto mašo v baziliki Marije Pomagaj je daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan, ki je v pridigi poudaril velik pomen delovanja gasilcev, ki so vzor humanosti, dobrote in nesebičnosti. Po maši je baziliko blagoslovil gasilska vozila pred.

Prvo soboto po godu svetega Florijana pri Mariji Pomagaj na Brezjah tradicionalno poteka vseslovensko romanje gasilcev. Letos je bilo romanje že 14. po vrsti. Gasilci, v Sloveniji jih je registriranih 155.000, so se najprej zbrali pri gasilnem domu na Brezjah in nato v slovesni formaciji prišli do bazilike Marije Pomagaj.

V imenu Prostovoljnega gasilskega društva Brezje, organizatorja dogodka, je v uvodu v sveto mašo pozdravil gasilce Metod Gaber. Spomnil je na požrtvovalnost gasilcev, ki se pri svojem delu srečujejo s težkimi življenjskimi situacijami in povabil k spominu na vse pokojne gasilce.

Škof Glavan je v pridigi prosil, „naj dobri Bog blagoslovi našo lepo Slovenijo in domače kraje in jih obvaruje pred požari, naraslimi vodami, ujmami, potresi in prometnimi nesrečami, ki zahtevajo toliko žrtev in požrtvovalnih intervencij gasilcev“. Ob sklepu je zbranim gasilcem položil na srce, da so nosilci mnogih vrednot, ki se ne morejo plačati. „Delate iz globokega vzgiba človečnosti in ljubezni do sočloveka. Gasilci ste vedno prvi, ki pomagate in ste vedno poleg. Bogu hvala se ta vojska humanitarnih prostovoljcev stalno veča, in kar je še posebej spodbudno, da je 38.000 mlajših od 19 let, kar Slovenijo uvršča v vrh Evrope. To ni nepomembno za vzgojo duha prostovoljstva, za pripravljenost na pomoč, za premagovanje sebične lenobnosti mladega rodu, stalno skrb za strokovno usposabljanje in telesno kondicijo“.

Povzeto po Marija.si