« Nazaj na prvo stran

God blaženega Alojzija Grozdeta - maša na Zaplazu

27. maj 2020

Na god blaženega Alojzija Grozdeta, 27. maja 2020, ki je njegov rojstni in krsti dan, je bila dopoldan v Marijinem svetišču na Zaplazu, sveta maša.

Na god blaženega Alojzija Grozdeta, 27. maja 2020, ki je njegov rojstni in krsti dan, je bila dopoldan v Marijinem svetišču na Zaplazu, sveta maša ki jo je ob somaševanju duhovnikov daroval g. Robert Hladnik, župnik na Mirni in Dolah. Na Mirni skrbno gojijo spomin na blaženega mučenca Alojzija in skrbijo za kraj njegovega mučeništva ob potoku Vejeršca. Čez vse leto se tam v molitvi radi ustavljajo mnogi romarji iz Slovenije in od drugod. Letos se spominjamo tudi desete obletnice razglasitve Alojzija Grozdeta za blaženega 13. junija 2010 na evharističnem kongresu v Celju.

Kljub omejitvenim ukrepom zaradi epidemije korona virusa se je maše na Zaplazu udeležilo lepo število vernikov, ki so prišli počastiti relikvije blaženega Alojzija in se mu priporočiti v molitvi.  V homiliji je glavni mašnik nagovoril prisotne: »Zato bi ob današnjem praznovanju godu bl. Alojzija spodbudil k bolj zavzetemu razmišljanju in poglabljanju naše vere. K večji zavzetosti za poznanje Božje besede,  praznikov,  liturgije, da bi na osnovi vere gradili svoje življenje. Danes imamo toliko dobrih strani v knjigah, verskih revijah in na internetu, da lahko dobimo zadovoljive odgovore. Vzeti si moramo le čas. In bl. Alojzij nam je lahko v tem vodnik - veliko časa si je vzel za osebno povezanost z Bogom v molitvi in v prebiranju Svetega pisma in drugih verskih knjig. Tako je lahko tudi drugim krotko in jasno spregovoril o veri in vselej dajal dober odgovor tistim, ki so ga morda obrekovali in na koncu preganjali. Tako je podprt z molitvijo, dobrimi deli, trdno vero, gorečnostjo za Cerkev, za domovino bil postavljen tudi pred trpljenje in smrt.« Ob koncu svete maše so pred Najsvetejšim ob relikvijah blaženega zmolili še litanije bl. Alojzija Grozdeta in molitev za njegovo kanonizacijo.

Na Grozdetov god zvečer pa je potekala spominska sveta maša tudi v slovenskem narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah. Bl. Alojzij Grozde je bil velik častilec Matere Božje, zavzet član in voditelj dijaške Marijine kongregacije. Med mašo na Brezjah so blagoslovili tudi novo sliko bl. Alojzija, ki jo je naslikal slikar Nikolaj Mašukov in bo odslej visela v bližini kapele brezjanske Marijine milostne podobe. Sveto mašo in blagoslov je vodil p. Viktor Papež.

Osrednja slovesnost ob godu blaženega in deseti obletnici njegove beatifikacije bo na binkošti, v nedeljo, 31. maja, popoldan ob 16. uri, na prostoru pred svetiščem na Zaplazu.