« Nazaj na prvo stran

Študijska dneva o dokumentu Pridite in poglejte

13. februar 2013

-  »Živo občestvo prepoznamo med drugim tudi po tem, kako organizira in usklajuje dobrodelnost«. Krovni dokument slovenskega pastoralnega načrta Pridite in poglejte (PIP) je temelj pastoralnega načrtovanja v Cerkvi na Slovenskem za prihodnja leta. Da bi ga čim bolj usvojili je potrebno, da o njem razpravljamo na različnih ravneh in pod različnimi vidiki. Škofijska komisija karitativnih dejavnosti Novo mesto je v soboto, 9. februarja, dopoldan v Baragovem zavodu organizirala poseben študijski dan o tem dokumentu – in sicer pod vidikom dobrodelnosti.
Gost srečanja je bil član strateškega sveta za pripravo dokumenta p. Marjan Čuden OFM, župnik župnije Ljubljana-Vič, ki je udeležencem predstavil dokument z vidika dobrodelnosti. Graditi moramo župnijska občestva ki bodo temeljila na solidarnosti in bodo imela potreben čut za vse tiste,  ki so v našem okolju potrebni pomoči. To pa lahko delamo samo, če smo prepojeni s Kristusovim duhom služenja. Po predavanju je stekel še pogovor o tem, kako duha dobrodelnosti uresničiti v naših župnijah.
Srečanja se je udeležilo skoraj petdeset udeležencev – sodelavcev škofijske in župnijskih Karitas, odgovornih za pastoralo bolnikov, domov za starejše občane, Vere in luči, Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov ter komun za zdravljenje odvisnosti.

-  V soboto, 16. februarja, je bil drugi osrednji škofijski študijski dan o dokumentu Pridite in poglejte (PIP) za predstavnike ŽPS in župnijskih animatorjev za prihodnje načrtovanje nove evangelizacije po župnijah v organizaciji Odbora za pastoralno prenovo. Zbralo se je okoli 80 predstavnikov župnij. Srečanje je bilo nadaljevanje prvega študijskega dneva, ki je potekal jeseni 2012, njegov namen pa je bil usposabljanje župnijskih sodelavcev za konkretno pisanje župnijskih pastoralnih načrtov za prihodnjih pet let. V prihodnjem pastoralnem letu (2013/14) naj bi namreč vse župnije in škofijski organizmi napisali svoj pastoralni načrt za naslednjih pet let. O dokumentu PIP in posebnostih pastoralnega načrtovanja so na srečanju spregovorili gostje iz Ljubljane: Igor Dolinšek, voditelj pastoralne službe nadškofije, dr. Mojca Bertoncelj, tajnica Urada za laike, in Matej Cepin, strokovnjak za načrtovanje s Socialne akademije. Navzoči so nova pridobljena znanja konkretno utrjevali in preizkusili v skupinskem delu.