« Nazaj na prvo stran

Jesenska pastoralna konferenca duhovnikov novomeške škofije

4. november 2021

V sredo, 3. novembra, so se duhovniki novomeške škofije zbrali na redni jesenski pastoralni konferenci v Zavodu Friderika I. Baraga v Šmihelu pri Novem mestu. Konferenco je z molitvijo in pozdravnimi besedami otvoril generalni vikar Peter Kokotec. Nato je zbrani veliki večini duhovnikov škofije škof msgr. dr. Andrej Saje predstavil svoj prispevek: duhovno razmišljanje ob Božji besedi iz Markovega evangelija o sejalcu, ki je šel sejat in semenu, ki je različno bogato obrodi sadove. Škof je ob tem poudaril držo poslušanja in iskanja poti, kjer je potrebno upoštevati predvsem lastne zmožnosti in situacije v katerih kot duhovniki delujejo. Ob tem je tudi orisal namen sinode in željo papeža Frančiška, da prisluhnemo ljudem.

V drugem delu konference so se duhovniki odpravili na delo po dekanijah, kjer so poslušali odmev na škofov prispevek in na njegovo vabilo pogledali svoje življenje v duhovniški skupnosti, razpravljali o pozitivnih in dobrih stožerjih duhovniškega bratstva kakor tudi o težavah in situacijah, ki to bratstvo razdvajajo, ter osebnem prispevku pri graditvi dekanijskega in škofijskega prezbiterija. 

V zadnjem delu so se duhovniki ponovno zbrali skupaj v dvorani in po predstavnikih dekanij posredovali skupne zaključke ter spregovorili o drugih perečih vprašanjih. Po sklepni molitvi so se skupaj odpravili na kosilo in se zadržali v bratski povezanosti med seboj in s svojim škofom.