« Nazaj na prvo stran

Koraki nove evangelizacije v novomeški škofiji

22. november 2012

»Nič ni nujnejšega, kakor je to: današnjemu človeku zopet omogočiti srečanje z Bogom, z Bogom, ki govori in nam oznanja svojo ljubezen, da bi imeli življenje v izobilju,« je zapisal papež Benedikt XVI. v posinodalni apostolski spodbudi Gospodova beseda, ki govori o Božji besedi v življenju in poslanstvu Cerkve. Če hočemo, da bo človeštvo imelo prihodnost, je nujno, da se sodobni svet ponovno sreča z Bogom.

Duhovniki in bližnji sodelavci, člani ŽPS, vemo, da smo najprej mi poklicani k prizadevanju, da bi bili zakoreninjeni v Bogu. V soboto, 17. novembra, smo napolnili dvorano Baragovega zavoda v Šmihelu pri Novem mestu. Zbralo se nas je 88 zastopnikov ŽPS iz 38-tih župnij. Srečanje je bilo namenjeno usposabljanju članov ŽPS, da bodo prihodnje leto skupaj z župnikom in Župnijskim pastoralnim svetom pisali konkreten pastoralni načrt za svojo župnijo. To srečanje je bilo prvo in mu bosta sledili še dve nadaljevanji v začetku leta 2013.

Vzdušje je bilo enkratno. Prizadevanje za novo evangelizacijo Cerkve na Slovenskem je predstavila s. Magda Burger, sestra notredamka, ki je od vsega začetka sodelovala v pripravljalnem odboru Slovenskega pastoralnega sveta in pri oblikovanju krovnega dokumenta Slovenskega pastoralnega načrta, ki ga imamo v rokah z naslovom Pridite in poglejte. Dokument nam je približala na tak način, da je lahko vsakdo razumel, da je zares treba »zavihati rokave« in vsak na svojem področju izoblikovati načrt pastoralne prenove.

Po kratkem premoru s kavico, čajem in piškoti je bila vsebinsko zanimiva debata. Tajnik ŠPS dr. Silvester Fabijan je razložil, kakšno naj bo delo s pastoralnim načrtom po župnijah in v škofiji. Vsaka posamezna skupina: Karitas, molitvena skupina, zakonske skupine ..., predvsem pa ŽPS, kot osrednje občestvo v župniji, naj bi brala in premišljevala dokument Pridite in poglejte in se tako pripravila na pisanje konkretnih pastoralnih načrtov za svojo župnijo v prihodnjem letu. G. škof Andrej Glavan nam je s svojo navdušujočo besedo »odprl oči«, da je prvi korak v novo evangelizacijo lastno, osebno spreobrnjenje. Preko družin in župnijskih malih občestev je treba postaviti versko zavest v središče življenjskih vprašanj in dogodkov. Dokument Pridite in poglejte je dober, za uresničevanje njegovih ciljev pa je potrebna predvsem poživitev osebne vere in angažiranosti vsakega vernika.

France Dular,
voditelj odbora za ŽPS