« Nazaj na prvo stran

Letno srečanje župljanov in vojakov v Cerkljah letos še bolj slovesno

27. junij 2022

V Cerkljah ob Krki je letos že drugič potekalo srečanje župljanov in pripadnikov vojašnice Jerneja Molana. Na dan Eme Krške se tako spominjajo prvega padlega vojaka v osamosvojitveni vojni, Jerneja Molana. Mašo za domovino je ob somaševanju domačega župnika mag. Janeza Žaklja in Benjamina Bevca daroval novomeški škof dr. Andrej Saje.

Škof se je v pridigi zahvalil vojakom za opravljanje njihovega poslanstva in plodnega sodelovanja z župnijo. Poudaril je, da mir ni samo po sebi umeven. Je Božji dar, hkrati pa zahteva naše sodelovanje. Vsakdo od nas je povabljen, da je gradnik miru v svoji okolici, da razmisli, kaj lahko naredi za blagor skupnosti. Jezus nas v evangeliju vabi, da smo pri hoji za njim radikalni. Ne dopušča polovičarstva. Ljubezen zahteva nedeljeno srce. Tudi danes se nam daje kot živi kruh, da mu mi vračamo samo drobtinice ni dovolj. Vprašamo se, kje smo mi v odnosu do njega. Kaj smo pripravljeni storiti za udejanjanje Božjega kraljestva med nami. Hodimo za njim, ali nam koraki uhajajo tudi nazaj in dvomimo v svojo odločitev. 

Po koncu je sledilo druženje, ki so ga skupaj z župljani pripravile sestre usmiljenke. Škof se je na povabilo poveljnika vojašnice, polkovnika Janeza Gaubeta, ogledal še vojašnico in letališče. Da je bilo presenečenje še večje, je škof sedel v helikopter Bell 412, ki ga je v poznih 90 letih uporabljal papež Janez Pavel II.

Novomeški škof, dr. Andrej Saje, čuti posebno vez z Slovensko vojsko, saj je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za delo Vojaškega vikariata, zato mu je današnji dan ponudil poseben vpogled v življenje in delo vojakov.