« Nazaj na prvo stran

Marijino vnebovzetje 2018

13. avgust 2018

V sredo, 15. avgusta, smo obhajali slovesni in največji Marijin praznik Marijinega Vnebovzetja, velikega šmarna ali velike maše, ki je v Sloveniji tudi dela prost dan. Praznične svete maše so se vrstile po vseh župnijskih in romarskih cerkvah novomeške škofije.

Posebej slovesno je bilo praznovanje v osrednjem škofijskem Marijinem romarskem središču na Zaplazu, že na predvečer, v torek, 14. 8., ko je bila tradicionalna procesija z lučkami in Marijinim kipom s Čateža na Zaplaz. Na Zaplazu je nato sv. mašo vodil generalni vikar Božidar Metelko.

Na sam praznik Marijinega Vnebovzetja, 15. 8., pa je slovesno somaševanje vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. V nagovoru je poudaril pomen vstajenja mrtvih, vrednost človeškega telesa in krščansko zavzemanje za življenje, ki je danes pogosto zapostavljeno. Celoten nagovor je dosegljiv na tej povezavi. Po pridigi je sledila obnovitev posvetitve slovenskega naroda Mariji, ob koncu maše pa blagoslov zelišč in cvetja. Sodelovali so župnijski sodelavci (zbor in ministranti) iz župnije Novo mesto – sv. Lenart (frančiškani) in iz domače župnije Čatež-Zaplaz (priprava prostora, bralci in drugo). Letošnjo mašo je neposredno prenašala televizija Slovenija.