« Nazaj na prvo stran

Maša Katehetsko-pastoralne šole

20. oktober 2017

V sredo, 18. oktobra 2017, je škof Andrej Glavan v stolnici daroval mašo ob začetku akademskega leta in ob podelitvi spričeval in diplom Katehetsko-pastoralne šole v Novem mestu. Bogu smo se zahvalili za vse milosti, prejete v preteklih šolskih letih in v šolanju in ga prosili za vse študente in odgovorne v visokošolskih ustanovah.

Prav poseben pomen pa je imela sv. maša za slušatelje Katehetsko-pastoralne šole, ki so tudi oblikovali sodelovanje pri maši z branjem beril, različnimi uvodi in programa po maši. Pri maši je prepeval stolni zbor Ignacij Hladnik. Maše so se udeležili tudi domači župniki in profesorji novomeške Katehetsko-pastoralne šole.

Ker smo ta dan obhajali praznik evangelista Luka, je škof Glavan v nagovoru primerjal vlogo evangelista in katehista, ki sta oba poklicana, da posredujeta Jezusove besede svojim poslušalcem. Jezus je, ki želi vstopiti v veroučne učilnice, in to stori preko besed katehistinj in katehistov, ki pričujejo. Zahvalil se je vsem za pogum, da so se odločili za korak izobraževanja na KPŠ.

Katehetsko-pastoralna šola sestavljata dve leti usposabljanja na prvi stopnji, namenjeni predvsem spoznavanju osnovnih temeljev naše vere in poglabljanju osebnega odnosa do Boga. Dve leti na drugi stopnji pa se slušatelji teoretično in praktično pripravljajo za oznanjevanje Božje besede različnim skupinam znotraj Cerkve.

V sklopu programa po maši so spričevalo zaključene prve stopnje Katehetsko-pastoralne šole so prejeli:

Marija Muška iz župnije Vavta vas
Tanja Pirh iz župnije Prečna
Marjan Dvornik iz župnije Šentjernej
Tadeja Mantel Hauptman iz župnije Litija
Anica Zupančič iz župnije Leskovec pri Krškem
Dinka Petje in Pepca Nemec iz župnije Žužemberk
Darja Šurla Sladič in Gordan Sladič iz župnije sveti Lenart Novo mesto

Nato je škof Andrej Glavan trem katehistinjam podelil diplomo, s katero so zaključile štiriletno strokovno usposabljanje:

Alenka Gorše iz župnije Dragatuš,
Darinka Absec iz župnije Črnomelj in
Darja Govednik iz župnije Metlika.

Diplomantke in slušatelji so se nato zahvalile še svojim mentorjem zaključnih nalog, družinam in prijateljem, domačim duhovnikom in predavateljem, na čelu z voditeljico šole s. mag. Brigito Zelič.
Po maši je sledilo praznično druženje ob prigrizku v dvorani na škofiji.

Vsem prejemnikom spričeval in diplom iskreno čestitamo in želimo uspešno delo v katehezi in kot župnijski sodelavci! Na Katehetsko-pastoralni šoli pa z veseljem vabijo nove slušatelje in slušateljice, da se jim priključijo - lahko tudi samo za posamezno predavanje.

Več informacij o Katehetsko-pastoralni šoli je na voljo tukaj.