« Nazaj na prvo stran

Maša KPŠ ob začetku akademskega leta

29. oktober 2014

V četrtek, 23. oktobra 2014, je v novomeški stolnici potekala letošnja maša ob začetku akademskega leta in slavje Katehetsko-pastoralne šole (KPŠ), pri katerem so slušatelji, ki so zaključili 2- oziroma 4-letno šolanje prejeli spričevala in diplome. Pri sv. maši smo se Bogu zahvalili za milosti, ki so jih študenti, profesorji prejeli v preteklih letih. Hkrati pa smo prosili za blagoslov, da bi tudi v prihodnje uspešno opravljali svoje naloge in se nato še aktivneje vključili v življenje krajevne Cerkve.
Bogoslužje je s pesmijo spremljala vokalna skupina Aria iz Dobove. Ob koncu slovesnosti sta dva prejemnika, Meta Halas in Štefan Šketa, predstavila svoje pričevanje o šolanju na KPŠ.

Dve leti usposabljanja na prvi stopnji KPŠ sta namenjeni spoznavanju teoretičnih temeljev naše vere in preko tega poglabljanju osebnega odnosa do Boga. Dve leti na drugi stopnji pa se slušatelji teoretično in praktično usposabljajo za oznanjevanje Božje besede različnim skupinam znotraj Cerkve (kateheza).


Spričevalo zaključene prve stopnje KPŠ so prejele:

Marta Dular iz župnije Vavta vas,
Alenka Gorše iz župnije Črnomelj,
Meta Halas iz župnije Škocjan,
Martina Kopina iz župnije Vavta vas,
Vanja Marolt iz župnije Trebnje,
Vesna Mernik iz župnije Prečna.


Diplomo, s katero so zaključili štiriletno strokovno usposabljanje in duhovno osebnostno izpopolnjevanje na KPŠ, pa so prejeli:

Sonja Brula iz župnije Črnomelj
Slavica Rajakovič iz župnije Metlika,
Erna Šegula iz stolne župnije Novo mesto,
Štefan Šketa iz župnije Črmošnjice,
Alenka Žabkar iz župnije Raka,
Anica Žagar iz župnije Vavta vas in
Jože Gorenc iz stolne župnije Novo mesto - biblična smer v Ljubljani.


Nagovor škofa Glavana pri sv. maši

Dragi duhovniki, redovnice, (dekani novomeških visokih šol), profesorji, slušatelji KPŠ in Konservatorija. V zaupanju v Božjo pomoč smo se zbrali ob začetku novega študijskega leta (zaradi moje odsotnosti zaradi sinode letos nekoliko pozneje), da si izprosimo pomoč, luč, navdih Svetega Duha svojemu učenju, študiju in v pedagoškem delu. Spričevala in diplome KPŠ pa so dokaz, da je ta maša tudi nekakšna žetev minulega študijskega leta.

Začnimo to kratko premišljevanje z BB, ki je in mora biti tudi sicer, zlasti v KPŠ luč, svetilka pri našem učenju in raziskovanju.
1. V Evangeliju nam Jezus govori o ognju. Ogenj je bil za nekatere eden od osnovnih elementov, tako kot tudi voda, ki pogojuje naše življenje. Voda prihaja iz zemlje, za ogenj pa je stara mitologija učila, da je bil ukraden z neba. Zato nekatera vzhodna verstva ogenj istovetijo z božanstvom. V krščanstvu pa se z ognjem simbolično označuje Svetega Duha, ki se je na binkošti v oblaku plamenov spustil nad apostole, da bi jih posvetil. Sveti Duh je notranji ogenj. Ogenj sveti in greje srce s svojo tolažbo. To ne velja le za mistike, ampak za vsakega krščenega, še več, za vsakega človeka, ki ima luč vesti, ki ga jasno in vztrajno uči, kako ravnati. Pa tudi obratno, življenje po veri okrepi to luč. To luč potrebujete še zlasti tisti, ki naj bi drugim svetili in jih ogrevali za resnico.
2. berilo: Sv. Pavel nam je danes položil na srce, da naj se po Svetem Duhu krepko utrdimo v notranjem človeku in da se o veri v naših srcih naseli Kristus. Samo ukoreninjeni in utrjeni v ljubezni moremo razumeti visočino in globočino, vse spoznanje presegajočo Kristusovo ljubezen in se spopolniti do vse polnosti Božje.

Drage katehistinje in katehisti iz župnij širom naše škofije. 7 vas bo prejelo diplomo, s tem pa tudi poslanstvo. Temelj tega poslanstva mora biti Kristus. Naj se tudi v vaših srcih naseli Kristus, če boste ukoreninjeni v njem, utrjeni v njegovi ljubezni. Apostol Pavel je bil intelektualec, razgledan v Svetem pismu. A spoznal je, da je v njegovem znanju manjkalo nekaj bistvenega, srečanje z Osebo, Jezusom Kristusom. Ko se je srečal z njim, je tudi svoje življenje videl v drugačni luči. Spoznal je, da je spoznanje visočine in globočine dar od zgoraj.
Povzdignimo svoj pogled še k Mariji, ki je bila polna tega notranjega ognja in luči, ki je apostole in druge učence v molitvi pripravljala za sprejem Svetega Duha. Prosimo jo v tem mesecu z molitvijo rožnega venca, naj nam izprosi luč in razsvetljenje za uspešen študij, za novo pastoralno in študijsko leto in za vaše poslanstvo, dragi diplomanti KPŠ.
Ob tem se zahvaljujem vodstvu KPŠ, s. Brigiti Zelič, vodstvu Konservatorija, vsem profesorjem in profesoricam za delo, ki ga opravljate, da naša škofija vsako leto dobiva nove katehiste in nove organiste.
Amen.