« Nazaj na prvo stran

Maša ob obletnici smrti bl. Alojzija Grozdeta

7. januar 2015

Na novega leta dan, 1. januarja 2015, smo na Mirni obhajali spominski dan mučeniške smrti blaženega Alojzija Grozdeta. Letos je minilo dvainsedemdeset let od njegove mučeniške smrti 1. Januarja 1943 v gozdu pod mirenskim gradom. Župnija Mirna je tudi letos organizirala obletno mašo. Ob somaševanju duhovnikov je sveto mašo daroval g. Stane Kerin, voditelj misijonskega središča. V homiliji med mašo je izpostavil:
»Zgled Lojzeta Grozdeta nas nagovarja tudi danes. Lojze Grozde je kljub na prvi pogled nemogočim življenjskim pogojem, nekaj naredil iz svojega življenja. Postal je pokončen človek, trdno zasidran v veri. In ostal je zvest. Pustil je sled v našem narodu … Toda za mučence pravijo, da je kot drevo sandalovec. Znan je po tem, da ima zelo močan vonj. Mučenci so kot sandalovec. Svoj vonj pustijo na sekiri, ki ga poseka. Tudi mučenci pustijo sled v človeštvu.«

Po končani sveti maši so se duhovniki skupaj z verniki med molitvijo rožnega venca odpravili peš od župnijske cerkve do kraja mučeništva ob potoku Vejeršca, do Grozdetovega križa. Na tem mestu so skupaj zmolili še litanije bl. Alojzija Grozdeta ter s pesmijo sklenili obletnico mučeniške smrti našega blaženega mučenca in se mu priporočili v molitvi.

Igor Luzar, postulator svetniškega postopka