« Nazaj na prvo stran

A me sliš'š - zimski večeri mladih

26. februar 2018

V preteklih tednih smo se mladi družili na skupnih večerih, katere smo poimenovali »A me sliš'š?«. Skupna tema vseh večerov je bila molitev. Pridružil se nam je skupina RoKapela, s katero smo ugotovili, da molitev niso le obrazci, temveč se lahko z Bogom pogovarjamo tudi preko slavilne pesmi. Na drugem večeru nas je obiskal pater Luka Modic, ki nas je s svojo preprostostjo navdušil nad osebno molitvijo. Zadnji, tretji večer, pa sta nas obiskala mlada zakonca Anja in Vid Planinc. Zaupala sta nam svojo skupno pot, polno preprek in milosti. V povezavi s temo večerov, pa sta nam približala tudi skupno molitev. Vsak večer smo pričeli s skupno sveto mašo, zaključili pa smo s čajem, piškoti in z veliko klepeta. Ob odhodu pa smo bili obogateni z novim znanjem in zagnanostjo za molitev.

Mirjam Avguštin in Nina Burger

Kratek prispevek o zimskih večerih za mlade v oddaji OBZORJA DUHA.

 

Že tradicionalni zimski večeri za mlade, ki jih organizira Združenje animatorjev oratorija Novo mesto so se letos v Baragovem zavodu odvijali iz rdeče niti »MOLITEV«, saj je ravno molitev prva stvar, ki je potrebna za poglobljeno duhovnost med mladimi in animatorji. Srečanja so bila lepa izkušnja mladih katoličanov, ki želijo v konkretnem življenju po veri živeti in se navdihovati ob svojih vrstnikih, med katerimi so bili organizatorji in gostje. Vsak večer se je pričel s sveto mašo v kapeli zavoda Friderika Ireneja Baraga, saj je tako veliko bogastvo kot je evharistija škoda izpustiti iz dnevnega reda, ko se srečajo mladi, ki so tudi sooblikovali bogoslužje. Nato pa smo se preselili v spodnjo veliko dvorano, kjer je sledil tematski del z gostom oz. gosti posameznega večera. Na prvem večeru (20. januarja) smo medse povabili bend RoKapela, ki izvaja sodobno krščansko (ritmično duhovno) glasbo. Tako smo prvi večer spoznali slavilno molitev, ki nas je ob dobri glasbi in še boljših (večinoma svetopisemskih) besedilih ponesla v notranji pogovor z Bogom in slavljenje Njega. Drugi večer (3. februarja) smo prisluhnili kapucinu, novomašniku br. Luku Modicu, ki nam je na svoj živahen in sproščen način spregovoril o tem, kako je postal domač z molitvijo, torej z odnosom z Gospodom. Poleg tega nas je povabil, naj ne čakamo samo na praznike, ampak naj krščanstvo živimo »med delavniki«. Tretji večer (17. februarja) pa sta bila v naši družbi mladoporočenca Anja in Vid Planinc, ki sta delila z nami osebno izkušnjo molitve, ki je bistveno vplivala na njun odnos, reševanje kriz in odločitve za poroko in popolno podaritev drug drugemu. Poudarila sta, da sta ugotovila, da med zakoncema ni intimna samo spolnost, ampak je lahko intimna tudi molitev. Vsak večer smo sklenili s sproščenim pogovorom in druženjem ob piškotih, čipsu in čaju. Mladi so tako tudi navzven pokazali svojo preprostost, skromnost in veselje.

Večeri so bili lepa izkušnja, saj so mladi pokazali dober odziv (40-70 mladih vsak večer) ter dobili korajžo se še naprej truditi slediti Jezusu v Cerkvi. Tako so tudi ta srečanja lahko konkreten prispevek k živosti občestva naše škofije, posebej v pripravi na sinodo mladih letošnjo jesen.

Hvala organizatorju ZAO NM, ter vsem duhovnikom, ki ste prihajali na srečanja, posebej tistim, ki ste vodili sv. mašo.

Štefan Hosta, voditelj Škofijskega odbora za mlade