« Nazaj na prvo stran

Skupna mestna telovska procesija

3. junij 2016

V četrtek, 26. maja, smo obhajali slovesni zapovedani praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi, ko se katoličani s hvaležnostjo spominjamo velikega daru Gospodove stalne navzočnosti v presvetem zakramentu. Na sam praznik oz. v nedeljo zatem so po vseh župnijah potekale tradicionalne telovske procesije. Tako so letos v nedeljo, 29. maja 2016, v Novem mestu prvič pripravili skupno mestno procesijo v sodelovanju med kapiteljsko in frančiškansko župnijo. Zadnja takšna procesija naj bi potekala enkrat pred vojno, v vmesnem času pa sta procesijo, kolikor je bilo dovoljeno, organizirali vsaka župnija posebej.

Praznovanje se je začelo s sveto mašo ob 8.00 uri v novomeški stolnici. Somaševanje je vodil novomeški škof, pridružila pa sta se mu oba župnika in stolni dekan. Po maši je bila procesija s sodelovanjem mestne godbe na pihala. Prvi evharistični oltar je bil pripravljen na novomeški tržnici, drugi pa na trgu pred frančiškansko cerkvijo. V cerkvi pa je bil nato sklep češčenja z blagoslovom na štiri strani neba. Sledila je še sveta maša ob 10.00 za frančiškansko župnijo.

Sodelovanje pri maši in procesiji sta skupaj oblikovali obe župniji, tako pri petju, ministriranju, nosačih bander in neba, pripravi oltarjev.

V skupni procesiji so tako na viden način prišle do izraza prošnje bogoslužnih besedil, kjer smo prosili za mir na svetu in v domovini, za blagoslov mesta ter polj, travnikov, gozdov in vinogradov.