« Nazaj na prvo stran

»Nasilje spreminja vse, ki jih nosi«

11. junij 2024

Znanstvena monografija Pragovi nasilja, ki sta jo izdala Škofija Novo mesto in Študijski center za narodno spravo, odstira podobo dogajanja na Dolenjskem in v Beli krajini v letih 1941–1943.

Predstavitev v knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu je na prvi junijski petek ponudila temeljit vpogled v delo, ki je »imeniten slovar novega zgodovinskega jezika«, kot je o zborniku dejal eden od avtorjev, dr. Jože Dežman.

Opomin in zaveza

»V naši škofiji so duhovniki in verniki večkrat izrazili željo po soočenju s težkim in tragičnim dogajanjem med drugo svetovno vojno in po njej, ki je do današnjega dne v srcih ljudi pustilo boleče in tudi nezaceljene rane. Želim, da pričujoče monografija spodbudi posameznike in družbene strukture k novim korakom v smeri pravičnosti in resnice ter prizadevanju za mir in spravo v našem narodu. Dognanja zgodovine in krutih dejstev naj bodo opomin in zaveza k večji zavzetosti za medsebojno spoštovanje in sodelovanje za blagoslov in prihodnost nas vseh.« S temi besedami je monografijo v javni prostor na dobro obiskani prireditvi v novomeški knjižnici (vodil je je zgodovinar dr. Jože Možina, tudi soavtor prispevka o kruti medvojni usodi dolenjskih Romov) pospremil eden njenih osrednjih pobudnikov, novomeški ordinarij Andrej Saje. Po njegovih besedah je monografija Pragovi nasilja posebej pomembna zato, ker imata Dolenjska in Bela krajina v primerjavi z drugimi deli Slovenije nekatere posebnosti – ta del Slovenije je bil še posebej zaznamovan z najhujšimi zločini.

Več v prispevku Bogomirja Štefaniča na Družina.si