« Nazaj na prvo stran

Navodila za obhajanje bogoslužja v času epidemije v Škofiji Novo mesto

22. december 2020

Kjer se bo v naši škofiji v teh prazničnih dneh obhajalo bogoslužje z udeležbo ljudstva, se morajo, tako duhovniki kot verniki natančno držati spodnjih navodil: 

  1. Dosledno in strogo upoštevanje Navodil slovenskih škofov za obhajanje svetih maš v času epidemije COVID-19, ki so bila objavljena 18. decembra 2020 in so objavljena na spletni strani SŠK.
  2. Na vidnih mestih mora biti objavljena info-grafika NIJZ, dostopna razkužila, označeno število vernikov in zagotovljeno prezračevanje cerkve po obredu.
  3. Pri sveti maši, ki jo duhovnik obhaja z najožjimi sodelavci in brez navzočnosti drugih vernikov, ter jo prenaša preko medijev, lahko sodeluje organist in s petjem tudi solist. 
  4. Verniki, ki spremljajo sveto mašo preko medijev, so povabljeni, da prejmejo sveto obhajilo izven svete maše po dogovoru z domačim župnikom.
  5. Kljub svetim mašam z ljudstvom, naj se ohrani obhajilo izven svete maše za vse ostale vernike, ki se svete maše zaradi omejitev ne morejo udeležiti.
  6. V kolikor župnik ne more zagotoviti minimalnih pogojev za obhajanje svete maše v času epidemije, naj maše potekajo brez ljudstva.