« Nazaj na prvo stran

Nikodemovi večeri 2020 - drugi del

6. februar 2020

Drugi sklop Nikodemovih večerov je potekal od 30. do 31. januarja 2020 v Baragovem zavodu v Novem mestu.

Drugi sklop Nikodemovih večerov je potekal od 30. do 31. januarja 2020 v Baragovem zavodu v Novem mestu.

30. januarja je bil pogovor z ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom. Pogovor z njim je vodil Boštjan Debevec, prvi laični urednik katoliškega tednika Družina. Najprej sta se dotaknila aktualnih tem v današnjem času in vizije Cerkve v prihodnosti. Ugotavljala sta znamenja časov nekoč in danes. Potem sta se dotaknila vizije Cerkve v današnjih turbulentnih časih. Nadškof Stanislav Zore je kot vizijo, ki jo ima cerkev na Slovenskem, izpostavil evangelij in življenje po njem.

V nadaljevanju sta se dotaknila vprašanja pomanjkanja duhovnih poklicev in glede na druge Cerkve po svetu ugotovila, da pri nas še ni čutiti tistega pomanjkanja, ki ga čutijo drugje. Na koncu sta se dotaknila tudi civilne iniciative Dovolj.je in pristojnosti škofa oziroma nadškofa v primeru spolnih zlorab ali pedofilije, ki so vezane na aktualne smernice za ravnanje v teh primerih. Večer je bil manj turbulenten, kakor so časi, v katerih smo se znašli in v njih živimo.

V naslednjem večeru, 31. januarja, pa je slovenjgraški župnik Simon Potnik z žarom in domačnostjo pritegnil pozornost poslušalcev. Spregovoril je o navdušenju nad našo vero. Kako biti na njo ponosen in kako najbolj življenjsko pričevati za vstalega Gospoda. Ob koncu je pozval k preprostosti, pogumnosti in iskrenosti v izpovedovanju naše vere.

Tako smo zaključili letošnji sklop Nikodemovih večerov, ki so bili zelo lepo obiskani. Vseh slušateljev v 4 dneh je bili cca 450. Najbolj obiskan je bil prvi večer, ko je Rosvita Pesek spregovorila o domovini in naši domoljubnosti. V želji da bi nas prihodnje leto poslušalo in spremljalo še več slušateljev smo se razšli in svoje vtise ponesli po domovih, od koder smo.

p. Tomaž Hočevar