« Nazaj na prvo stran

Nikodemovi večeri v Novem mestu 2018

26. februar 2018

Za nami so izredno zanimiva letošnja predavanja v sklopu letošnjih Nikodemovih večerov v Novem mestu. Na vseh štirih letošnjih večerih so bili rdeča nit pogovorov mladi v iskanju življenjskih vrednot in cilja - s čimer smo se uskladili na razmišljanja v pričakovanju sinode mladih, ki bo potekala letos jeseni v Vatikanu.

Prvi večer, v četrtek, 15. 2., nam je postregel z zanimivo okroglo mizo, na kateri so dr. Katarina Kompan Erzar, br. Jona Vene OCist in Vid Planinc skupaj z moderatorjem Tomažem Hrastarjem razmišljali o »Mladih v iskanju vrednot«. Vsak je lahko povedal nekaj iz svoje izkušnje (kot mama, koordinator animatorjev v Stični ali kot mlad mož, ki še pripada skupini mladih), hkrati pa so gostje podali tudi zanimiva razmišljanja, ki so jih oblikovali skozi strokovno oblikovanje in osebno pot odraščanja. Poudarili so, da je v stiku z mladimi izredno pomembna življenjska pristnost in iskrenost, da nanje ne smemo gledati z negativnimi očmi, saj je med njimi še vedno navzoča velika pripravljenost za dobro, le iskanje velikokrat traja dlje in lahko vodi preko številnih stranpoti. Zato je pomembno, da med kristjani najdejo prepričljive zglede iskrene vere, ki jih bo nagovorila bolj kot govorjenje o vrednotah.

 

Drugi večer, v petek, 16. 2., je o svoji življenjski poti pričeval kapucin br. Jakob Kunšič. Pod naslovom »Mladi med tradicijo in iskanjem osebne vere« je predstavil svojo izkušnjo tradicionalne-osebne vere v domači družini, ki je postopoma prerasla v njegovo osebno vero in življenje z Bogom. Kot predstavnik mladih je iz prve roke predstavil dileme, s katerimi se tako ali drugače spopadajo njegovi vrstniki.

Tretji večer,v četrtek, 22. 2., je bil nekakšen vrhunec letošnjih Nikodemovih večerov s pričevanjem francoskega patra Jeana-Philippea Chauveaua, duhovnika ki se na obrobju Pariza skupaj s sodelavci že 17 let ukvarja s prostitutkami, o čemer je napisal tudi knjigo "Duhovnik med prostitutkami", ki je v Sloveniji izšča pri Založbi Emanuel. P. Jean-Philippe Chauveau je 65-letni duhovnik, ki pripada skupnosti sv. Janeza. Na predavanju se je ustavil predvsem pri njegovi poti odraščanja v neurejeni družini, izkušnj zaničevanja in spolne zlorabe. Hrepenjenje po ljubezni, ki je ni poznal, je kot mlad človek tešil v zabavah in uličnih pretepih. Njegova pot spreobrnjenja ga je vodila preko skupnosti Barka in srečanja s kristjani, ki so pristno živeli svojo vero. Po duhovniškem posvečenju se je sprva ukvarjal z narkomani, dolga leta je služil kot zaporniški duhovnik, kjer se je srečal s številnimi mladimi in mladoletnimi, ki so zapadli v svet kriminala. Zadnja leta se ukvarja s prostitutkami v Boulonskem gozdu na obrobju Pariza. Z njimi v skupini vsako leto obišče Lurd, kjer se priporočajo Materi Božji. Poudaril je, da je družba proizvedla prostitucijo zaradi svojih potreb, kjer ženske gledajo samo kot predmet spolne potešitve. Medtem ko moramo kristjani v vsakem človeku videti najprej osebo, četudi je ranjena zaradi različnih razlogov. Pred enim letom je odprl prvo hišo za osebe, ki želijo izstopiti iz sveta prostitucije.

 

Četrto in zadnje predavanje je bilo v petek, 23. 2.. Dr. Drago K. Ocvirk je z njemu lastno izzivalnostjo govoril o »Islamu kot ekstravagantni ponudbi – oz. magnetu za mlade«. V predavanju je predstavil glavne poteze islama in različne tokove, ki se oblikujejo v različnih predelih sveta. Razmišljal je o podobnosti med islamskim fundamentalizmom in težnjami nekaterih mladih na Zahodu, ki pogrešajo jasne avtoritete in se zato odločajo med drugim tudi za islam (oz. njegove skrajne oblike) kot opcijo za življenjsko usmeritev.

Vsa predavanja so bila dobro obiskana in so med poslušalci zbudila veliko zanimanja. Zahvala gre predvsem Škofijskemu odboru za izobraževanje odraslih pod vodstvom p. Tomaža Hočevarja, ki je odlično pripravil organizacijo in potek predavanj.