« Nazaj na prvo stran

Nočno peš romanje mladih h bl. Alojziju Grozdetu na Zaplaz

29. maj 2017

Peš romanje mladih novomeške škofije je potekalo v noči iz petka, 26., na soboto, 27. maja, torej ob godu našega blaženega mučenca Alojzija Grozdeta. Romanje mladih h Grozdetu na Zaplaz je povezano tudi z letošnjim praznovanjem 100. obletnice posvetitve zaplaške cerkve, našega osrednjega Marijinega romarskega svetišča. Zbralo se nas je 16 romarjev, ki romali iz Novega mesta, nekaj pa jih je prišlo tudi v lastni režiji in iz drugih smeri.

Ker smo mladi polni izzivov, življenjske energije in iskanja poti v življenju, nas je papež Frančišek na svetovnem dnevu mladih povabil »da zamenjamo udobnost kavča za par pohodnih čevljev ter se podamo na nova, neoznačena pota«. Romanje smo začeli z zbiranjem v novomeški stolnici v petek, 26. 5., od 22h dalje. Ob 22.30 je bila v stolnici krajša molitev in blagoslov romarjev, nato pa krenili na pot. Po lepi poti gozdi poti smo pod jasnim zvezdnatim nebom kmalu prispeli do Rogovile pri Mirni Peči, kjer smo se v samostanu karmeličank srečali s sestrami in z njimi na kratko molili. Po okrepčilu s sokom in piškoti smo pot nadaljevali proti Trebnjemu, kjer smo se okrepčali in si oddahnili v župnišču. Nato pa smo se preko Račjega Sela in Čateža povzpeli še do svojega cilja na Zaplazu. Dobra volja, molitev, pesem in prijetno druženje so nam krajšali skoraj 30 km dolgo pot. Na Zaplaz smo priromali okoli 8.00 zjutraj in smo kljub razumljivi utrujenosti ob 9.00 vodili molitveno uro pred Najsvetejšim. Ob 10.00 smo nato prisostvovali še škofovi maši, nato pa si zaslužili pravi počitek in smo se s sorodniki in znanci odpeljali nazaj proti svojim domovom.

Romanje je bila za nas izredno lepa izkušnja. Zvezdnato nebo in ravno prav toplo vreme so nam vzbujali posebno veselje v nočni naravi. Pot se je vila v glavnem po gozdnatih poteh, tako da nam ni bilo potrebno teptati asfalta. In tudi premagati napor je bila posebna izkušnja za življenje. V prihodnje si želimo, da se nam pridruži še kakšen od naših vrstnikov, saj več ko nas bo, lepše nam bo skupaj.

Štefan Hosta, voditelj ŠOM