« Nazaj na prvo stran

Ob 15-letnici smrti rojaka, beograjskega nadškofa metropolita msgr. prof. dr. Franca Perka

23. februar 2023

V ponedeljek, 20. februarja 2023, je minilo 15 let, odkar je v Ljubljani v Duhovniškem domu umrl beograjski nadškof metropolit in predsednik Jugoslovanske škofovske konference msgr. prof. dr. Franc Perko. Tako kot nadškofa Alojzij Šuštar in Alojzij Turk ter novomeška škofa Andrej Glavan in Andrej Saje in teolog prof. dr. Franc Grivec, je tudi pokojni Franc Perko izhajal iz doline reke Krke, ki je prava zibelka slovenskih eminentnih cerkvenih dostojanstvenikov.

Pokojni nadškof Franc Perko (1929 – 2008) se je rodil 19. novembra 1929 v vasi Krka pri Ivančni Gorici. Leta 1941 se je vpisal na Škofijsko klasično gimnazijo. Jeseni leta 1949 pa je začel študirati na takrat državni Teološki fakulteti v Ljubljani. V duhovnika ga je posvetil škof Anton Vovk leta 1953. Po novi maši je bil za leto in pol poklican na služenje vojaškega roka v Beograd, kasneje pa so ga obtožili sovražne propagande, ga obsodili za delovanje proti komunistični oblasti in ga za tri leta zaprli. Leta 1959 je vstopil v Cirilmetodijsko društvo slovenskih duhovnikov.

Prof. dr. Franc Grivec ga je spodbujal in navduševal za študij ekleziologije in zgodovine vzhodnih cerkva. Študiral je v Rimu in v Ljubljani, kjer je leta 1963 dosegel doktorat, leta 1964 pa je postal predavatelj na Teološki fakulteti v Ljubljani. Pet let je bil tudi dekan Teološke fakultete.

Dne 16. decembra leta 1986 ga je papež Janez Pavel II. (1978–2005) imenoval za beograjskega nadškofa in prvega beograjskega metropolita. Njegovo škofovsko geslo je bilo: »Uniti in Spiritu« - »Združeni v Duhu«. Kasneje je postal tudi predsednik Jugoslovanske škofovske konference. Te službe je opravljal vse do leta 2001, ko se je vrnil v Slovenijo. Nadškof Perko je bil tudi zelo prepoznaven član Slovenske škofovske konference (SŠK), znotraj katere je bil odgovoren za področje ekumenizma, kjer je dosegel izjemne uspehe. Bil je tudi soorganizator dvoletnih ekumenskih simpozijev, ki so jih prirejale ljubljanska, zagrebška in beograjska teološka fakulteta. Med letoma 1986 in1991 je bil član Mednarodne teološke komisije, v obdobju od 1988 do1998 pa tudi član Mednarodne katoliško-pravoslavne teološke komisije.

Na koncu se lahko vprašamo o vlogi in pomenu njegovega dela za poslanstvo krajevne Cerkve na Slovenskem ter zakaj ni mogel močneje in bolj preprečljivo uresničevati ljubezni in sožitja do pravoslavnih sobratov. V njem je bilo toliko znanja, izkušenj in vsestranske intuitivnosti, da bi vse to, gledano človeško, lahko uresničil.

Dragi naš rojak, pokojni nadškof prof. dr. Franc Perko, hvala za vse, kar ste nam dali, počivajte v miru; dobri Bog, ki ste mu zvesto služili, pa naj vas osrečuje s svojo prisotnostjo.

Viri: Ognjišče, Družina in Bogoslovni vestnik

Zbral in uredil: Franci Koncilija