« Nazaj na prvo stran

Ob obletnici nadškofa Turka

7. julij 2024

Na 14. nedeljo med letom, 7. julija 2024, se je zaslužni beograjski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Hočevar mudil v Novem mestu.

Ob okrogli obletnici (90 letnici) mašniškega posvečenja svojega predhodnika blagega spomina, našega rojaka, msgr. Alojzija Turka, je zanj maševal v stolnici. Pri homiliji nas je v luči besed preroka Ezekiela spodbujal, naj se »postavimi na svoje noge« in začnemo vršiti svojo preroško službo v svetu (prim. Ezk 2,2-5), saj je bila ta služba vsem vernim zaupana že pri krstu. Kako to narediti, je poskušal vernikom približati ob zgled msgr. Alojzija Turka: njegovega pričevanja v težkih razmerah in zahtevnih časih z veliko misijonsko zagnanostjo med verniki v diaspori. Če imamo - čeprav smo Slovenci in Dolenjci maloštevilni – toliko svetlih in svetniški zgledov, se od nas upravičeno pričakuje, da bomo znali tudi v sodobnem svetu pričevati za lepo in veličino življenja po evangeliju.

Nadškof Hočevar se je nato zadržal v molitvi na grobu nadškofa Turka in obiskal grob žrtev Mihovske jame. V pokopališki kapeli v Ločni se je srečal s parohom Srbske pravoslavne cerkve občine o. Danijelom Nikolićem. Na koncu je obiskal še skupnost Šolskih sester de Notre Dame in jim v molitev priporočil spravo in edinost v našem narodu in Cerkvi na slovenskem.

Klavdio Peterca, stolni župnik