V soboto, 16. marca 2019, je v Baragovem zavodu v novomeškem Šmihelu potekal Občni zbor Škofijske karitas Novo mesto. Program se je začel s sv. mašo, ki jo je v šmihelski župnijski cerkvi skupaj z drugimi duhovniki vodil novomeški škof Andrej Glavan. Maše in občnega zbora so se udeležili tudi prostovoljci, ki delujejo po številnih Župnijskih karitas v naši škofiji.

Po maši, je bilo nekaj časa za osebne pozdrave med prijatelji in okrepčilo ob kavi. Sledil je občni zbor v dvorani Baragovega zavoda, kjer je zbrane najprej pozdravil predsednik Škofijske karitas g. Ciril Murn. Zatem je bilo na vrsti osrednje predavanje g. Jožeta Pavlakoviča, voditelja terapevtske skupnosti TAV v Starem trgu ob Kolpi, z naslovom: Uboge imate namreč vedno med seboj.

Po predavanju sta generalni tajnik Škofijske karitas g. Gregor Vidic in socialna delavka ga. Andreja Kastelic predstavila delovanje Škofijske in Župnijskih karitas v letu 2018. Predstavili so število prejemnikov pomoči, podeljenih materialnih sredstev in izvedenih programov.V

Vsem sodelavcem in prostovoljcem so se zahvalili za zavzeto delovanje kot usmiljeni Samarijani v svojem okolju. Kot je zapisal papež Frančišek v letošnji poslanici ob dnevu bolnikov, je »prostovoljec dober prijatelj, ki mu lahko zaupaš osebne misli in čustva.« Pogosto ubogi »čakajo na nekoga, da bo prišel in jim rekel: 'Le pogum, vstani, kliče te.'« V hvaležnosti za opravljeno delo so vse prosili tudi za nadaljnje sodelovanje z dobro voljo in v pomoč bližnjih, v katerih vidimo Božji obraz.