« Nazaj na prvo stran

Obisk apostolskega nuncija v Škofiji Novo mesto

8. julij 2019

V ponedeljek, 8. julija 2019, je novomeško škofijo obiskal novi apostolski nuncij v Sloveniji Nj. eks. msgr. Jean-Marie Speich. Namen njegovega prihoda je bil bratski obisk pri novomeškem škofu msgr. Andreju Glavanu in postopno spoznavanje različnih delov krajevne Cerkve v Sloveniji.

Ob prihodu si je nuncij najprej ogledal novomeško stolnico, se seznanil z bogato zgodovino Novega mesta, nekdanjega kolegiatnega kapitlja, glavnimi znamenitostmi stolnice in z likom naših treh blaženih, bl. Alojzija Grozdeta in bl. drinskih mučenk. V prostorih škofije je sledilo kratko druženje s sodelavci na škofijskem ordinariatu. Osrednji del srečanja pa je predstavljal osebni pogovor z novomeškim škofom, s katerim sta se dotaknila aktualnih vprašanjih novomeške škofije, Cerkve v Sloveniji in odnosov z državo.

V sklopu obiska je sledila še molitev dnevne molitvene ure v škofijski kapeli, pri kateri so se pridružili dekani in prodekan vseh šestih dekanij v novomeški škofiji. Vsi skupaj so se nato zbrali pri bratskem kosilu. Dekani so imeli možnost postaviti nunciju vprašanja, na katera je slednji odgovarjal z veliko mero poznavanja razmer v svetu. Izrazil je željo, da bi s skupnimi močmi prizadevali, da bi korak za korakom napredovali v osnovnem poslanstvu Cerkve, ki je, prinašati Kristusa v svet. Kot papežev predstavnik se zavzema za dialog z vsemi ljudmi, vendar na jasnih temeljih iskanja resnice.

Nuncij se je novomeškemu škofu zahvalil za prisrčen sprejem in izraženo dobrodošlico v novomeški škofiji. Navzoče dekane in po njih duhovnike novomeške škofije pa je prosil za zvestobo Kristusu, Cerkvi in za molitev za dobro izbiro novega škofa za novomeško škofijo.