« Nazaj na prvo stran

Obisk Petra Opeke v Novem mestu

22. oktober 2015

V sredo, 21.oktobra 2015, je v sklopu tridnevnice pred diakonskim posvečenjem v novomeški stolnici vodil večerno somaševanje veliki misijonar na Madagaskarju Pedro Opeka. Med mašo in po maši nas je nagovoril in s svojim navdušenjem tudi nam vnel srce.

Najprej se je na škofiji srečal in prisrčno pozdravil s škofom Andrejem Glavanom. Ob 19h je vodil somaševanje. Že v nagovoru med mašo je povedal nekaj izsekov iz svoje življenjske in misijonarske poti. Poudaril je veselje, ki ga doživlja vsakič, ko ne glede na kraj, skupaj z brati in sestrami v Kristusu obhaja bogoslužje. Hkrati pa nas je vse nagovoril, naj bomo odprti za potrebe bližnjega, naj opazimo resnične stiske in skušamo odgovoriti nanje. To je storil tudi sam na Madagaskarju, ko se je srečal s skrajno revščino ljudi na smetišču, ki so se borili za ostanke hrane in oblek, in je ob tem prizoru sprva ostal brez besed. Kasneje pa se je zavzel zanje in jim pomagal v veri v Božjo ljubezen.

Tudi v pogovoru po maši, ki ga je odlično vodil g. Gregor Lotrič, je pripovedoval o svojih izkušnjah med smetiščarji na Madagaskarju in duhovnih vodil, ki se jih je iz teh naučil. Pričeval je, kako so s pomočjo ljubezni in dela iz kraja smrti ustvarili kraj upanja. Izrazil je obžalovanje, da politika in razviti svet tako počasi pomaga tem skrajnim revežem. Hkrati pa je opozoril, da imajo Malgaši kljub skrajni revščini veliko več veselja kot pa bogati Evropejci in prebivalci "razvitega sveta". Tako bi si te dobrine lahko izmenjali, mi naj finančno pomagamo revežem v Afriki, od njih pa se lahko naučimo veselja, borbe za življenje in skromnosti.

Pri maši smo opravili tudi nabirko, ki je bila v celoti namenjena misijonarju za potrebe revežev.