« Nazaj na prvo stran

Obisk relikvij sv. Janeza Boska

15. maj 2013

Od 1. maja pa vse do 17. maja 2013 po Sloveniji romajo relikvije sv. Janeza Boska, velikega vzgojitelja mladine in ustanovitelja reda salezijancev ter sester Hčera Marije Pomočnice. Tako Slovenija postaja del širšega dogajanja, saj relikvije že od 25. aprila 2009 romajo po celem svetu. Sv. don Bosko bo na ta način obiskal 130 državpo vseh petih celinah, kjer so navzoči salezijanci. Celotno romanje je priprava na 200. letnico svetnikovega rojstva, ki jo bomo obhajali leta 2015.

V novomeški škofiji so don Boskove relikvije že sprejeli v župniji Šentrupert - 6. maja.
Ob relikvijah ste lahko molili in se svetniku priporočali v župniji Boštanj - 9. maja zvečer.

V torek, 14. maja, popoldne pa smo relikvije sprejeli tudi pri sestrah salezijankah v župniji Novo mesto-Šmihel. Po slovesnem sprejemu je sledila molitev in oratorijsko popoldne z veliko oratorijsko igro. Relikvije je prišel počastit in se sv. don Bosku priporočit tudi novomeški škof Andrej Glavan. Po šmarnicah in rožnem vencu je vodil slovesno somaševanje. V nagovoru je poudaril, da je sv. Janez Bosko največja svetniđka osebnost 19. stol., saj je s svojo ljubeznijo do mladine in z gorečnostjo za vzgojo fantov odgovoril na težke razmere tedanjega časa. Po maši je bilo srečanje za mlade iz naše škofije. Nato pa so molitev ob relikvijah do polnoči oblikovale različne skupine in gibanja. V sredo dopoldne je bil čas namenjen molitvi, ki so jo ponovno oblikovale skupine. Od relikvij smo se v Novem mestu poslovili okoli 11. ure.

Več o romanju relikvij, poročila s posameznih postaj in bogato fotografsko gradivo je na voljo na spletni strani don Boskovih salezijancev.


Svetnik med nami!

To je preprosto a zelo zgovorno ime celotnega dogajanja: Da v svoji sredi, v našem narodu ne bi opažali in poudarjali le tistega, kar zaudarja po žveplu velikega zapeljevalca in princa laži, ampak da bi sredi med nami bolj zadišal duh Božjega, svetega, dobrega.

Lahko pa nam ime tega dogajanja pove tudi to: da svetnik med nami si lahko tudi ti! Kajti dobro, sveto, Božje ima to lastnost, da ne ostane samo. Zrno, ki je posejano, življenje, ki je (bilo) darovano - prinaša novo življenje. Novo pomlad. Najlepši mesec, kakor radi poimenujemo majnik, naj v nas in naš narod prinese novo pomlad. Pomlad dobrote, svetosti, Božjega.

Don boskova izročitev Mariji

Moj Gospod Jezus Kristus, pravi Bog in
pravi človek, jaz te priznavam in molim
kot svoj prvi in poslednji smoter.
Prosim te, ponovi tudi zame svojoskrivnostno
oporoko ljubezni, ki si jo s križa izrekel Janezu,
ko si ga imenoval sina svoje Matere Marije.
Pnovi ji tudi zame besede: "Žena, glej, tvoj sin!"
Podeli mi milost, da bi mogel biti ves njen,
kot pravi sin, in da bi ona bila moja Mati
vse dni mojega življenja.
Preblažena Devica Marija, moja zagovornica in srednica,
popolnoma se izročam tvoji dobroti in usmiljenju.
Ko se trudim, da bi goreče posnemal tvoje kreposti,
te izberem za svojo Mater in te prosim,
da me sprejmeš med število svojih dragih otrok.
Popolnoma in nepreklicno se ti izročam.
Sprejmi to mojo obljubo, to otroško zaupanje,
s katerim se ti ves in popolnoma izročam.
Nakloni mi svoje materinsko varstvo
vse dni mojega življenja, posebno še ob smrtni uri,
da bo moja duša srečno prešla iz te solzne zemlje
in s teboj uživala večno srečo v nebeškem kraljestvu.
Amen.

Sv. Janez Bosko - prosi za nas!

S podobice