« Nazaj na prvo stran

Odkrivati in pospeševati čut za svetost v naši krajevni Cerkvi

20. oktober 2023

Vsi smo poklicani k svetosti, je poudaril zadnji koncil. In naš življenjski poklic je postati svet. To svetost pa moramo znati tudi prepoznavati in širiti v okolju , kjer vsak dan živimo in delujemo.

Papež Frančišek je ob tem zapisal: odkrivati svetost pri »sosednjih vratih«.  V ta namen je bil spomladi v škofiji Novo mesto ustanovljen »Odbor za širjenje,  poznavanje in češčenje blaženih in svetniških kandidatov«.

Na svoji prvi seji v sredo, 18. oktobra na ordinariatu so se sestali člani odbora. Namen odbora je širjenje poznavanja blaženih in svetniških kandidatov škofije Novo mesto, širjenje in spodbujanje njihovega češčenja, spodbujanje in animiranjerazličnih oblik molitve za njihovo beatifikacijo/ kanonizacijo, zbiranje pričevanj o uslišanjih ter morebitnih pobud za začetek novih postopkov. Na začetku seje se je evidentiralo vse kandidate, ki so v postopku za beatifikaijo in kanonizacijo z ozemlja novomeške škofije. Blaženi in svetniški kandidati so: bl. Alojzij Grozde, bl. Drinske mučenke (s. Krizina Bojanc in s. Antonija Fabijan), častitljiva Božja služabnika škof Friderik Irenej Baraga in škof Janez Frančišek Gnidovec. Ter skupina »slovenskih mučencev 20. stoletja«: Franc Cvar, duhovnik; Franc Kek, duhovnik; Janko Komljanec, duhovnik; Anton Murgelj, kmečki fant; Alojzij Murgelj, kmečki fant; Franc Nahtigal, duhovnik; Marica Nartnik, učiteljica; Jakob Omahna, duhovnik; Ivan Salmič KR, redovnik. Pobuda je tudi za začetek postopka za Ignacija Knobleharja, duhovnika, misijonarja.

Odbor je na seji pregledal s kakšno dinamiko se že odvija praznovanje, češčenje in priporočanje posameznim kandidatom in pri tem nanizal predloge, kako vse še bolj uskladiti in povezati, da se jim bodo verniki še bolj priporočali ter v svojem življenju posnemali njihov zgled svetosti. V ta namen se bo pripravilo tudi primerno molitveno-liturgično gradivo.

Poleg tega bo odbor načrtoval obeleževanje posebnih obletnic in dogodkov, povezanih z blaženimi in svetniškimi kandidati, ter pripravljal letni koledar vseh pomembnih dogodkov, povezanih z njimi. Kot je pred časom poudaril eden od slovenskih postulatorjev: »Ljudje Božji, več ponosa, več pokončnosti, več samozavesti, več poguma!« tudi v odkrivanju in prepoznavanju svetniških kandidatov v našem narodu.

msgr. Igor Luzar