« Nazaj na prvo stran

Odličje svetega Jožefa letos prejme Družina Koprivc z Mirne

18. marec 2020

V četrtek, 19. marca 2020, bomo obhajali praznik sv. Jožefa. Ob tej priložnosti v Škofiji Novo mesto vsako leto podelimo najvišje škofijsko priznanje »Odličje sv. Jožefa« osebam, ki jih odlikuje zgledno krščansko življenje in poseben prispevek za našo krajevno Cerkev.

V četrtek, 19. marca 2020, bomo obhajali praznik sv. Jožefa, ki ga častimo kot varuha vesoljne Cerkve in glavnega zavetnika novomeške škofije. Ob tej priložnosti v Škofiji Novo mesto vsako leto podelimo najvišje škofijsko priznanje »Odličje sv. Jožefa« osebam, ki jih odlikuje zgledno krščansko življenje in poseben prispevek za našo krajevno Cerkev.

Letošnje odličje bo prejela družina zakoncev Nataše in Martina Koprivc, ki je najštevilčnejša družina v novomeški škofiji in vsestransko dejavna v domači Župniji Mirna. Zaradi nastalih razmer v povezavi z novim koronavirusom je podelitev odličja prestavljena na poznejši čas in bo v skladu z danimi možnostmi potekala predvidoma na eno od majskih nedelj na Zaplazu. O novem datumu vas bomo pravočasno obvestili in vas povabili k praznovanju.

Predstavitev odlikovancev

Družina Koprivc je z enajstimi otroki verjetno najštevilčnejša družina v novomeški škofiji. Prihajajo iz Stare Gore v Župniji Mirna. Oče Martin je po poklicu živilski tehnik, mati Nataša se posveča domačemu gospodinjstvu. Poleg tega upravljajo tudi manjšo kmetijo. Od otrok sta najstarejša že zaposlena (Matevž, Tina), ena je študentka (Tamara), dve obiskujeta Gimnazijo Novo mesto (Anita, Nika), štirje obiskujejo Osnovno šolo Mirna (Pika, Nina, David, Manca), dva pa sta še doma (Ema, Žak Martin). Najmlajšega člana so se v družini razveselili lansko leto. Vsi otroci so pridni, kar se vidi tudi po šolskih spričevalih in številu priznanj, ki jih prinašajo domov ob koncu šolskih let. Ena od hčera (Anita) pa je kot vsestransko dejavna, uspešna dijakinja, pevka v domačem zboru in animatorka na letovanjih otrok v okviru Karitas prejela državno priznanje za naj-dijakinjo v šolskem letu 2018/19.

V družini vlada vzdušje vere in ljubezni. Stremijo k medsebojni pomoči in se med seboj spodbujajo. Starejši otroci radi sodelujejo pri najrazličnejših opravilih in pomagajo staršem pri vzgoji mlajših. Otroci se že v mladih letih se priučijo delavnosti pa tudi veselja. Večkrat se zgodi, da se ob pogovarjanju in zvoku različnih glasbil povezujejo in veselijo, tako na polju kot tudi v objemu domačega ognjišča.

Družina Koprivc dejavno sodeluje v župnijskem življenju, predvsem pa lepšajo bogoslužje s svojimi glasovi. Oče Martin in kar šest hčera poje pri zboru Kulturnega društva Matija Tomc Mirna, ki je hkrati tudi župnijski cerkveni zbor. Z zborom obiskujejo tudi župnije v bližini okolici – dekaniji – in v širšem okolju, tako na cerkvenem kot prosvetnem področju. Udeležujejo se različnih revij in tekmovanj.

Priložena fotografija je bila posneta leta 2011 ob krstu hčere Mance.

Ob prejemu škofijskega Odličja svetega Jožefa jim iskreno čestitamo in želimo zvestobe v službi Kristusu in Cerkvi!

Molitev k svetemu Jožefu,
zavetniku novomeške škofije

O sveti Jožef,
skrbni varuh naše novomeške škofije,
varuj nas greha in izprosi nam pogum,
da bomo zlo premagali z dobroto
in sile teme s Kristusovo lučjo.
Varuj nas in našo škofijo,
da bomo po tvojem zgledu
in s tvojo pomočjo
sveto živeli, vero ohranili
in dosegli srečno večnost.

Amen.