« Nazaj na prvo stran

Odprtje svetih vrat na Zaplazu

30. marec 2016

3. aprila, na belo nedeljo, ki je hkrati nedelja Božjega usmiljenja, smo na Zaplazu slovesno odprli sveta vrata usmiljenja.

Slovesnost je vodil škof msgr. Andrej Glavan. Za »sveta« smo razglasili in prilagodili stranska vrata v svetišče, da bi vsakdo, ki bo s tem namenom priromal na Zaplaz, lahko dosegel svetoletni odpustek. Zbrala se je velika množica vernikov, ki jo je škof popeljal skozi sveta vrata. Slovesnost je z izbranimi skladbami in lepim petjem spremljal župnijski pevski zbor z Mirne.

Sveta vrata so simbol Kristusa, ki nam odpira vrata k Bogu. Z zunanjim znamenjem vstopa skoznje, želimo doživeti vstop v območje usmiljene Božje ljubezni, ki odpušča grehe in nas zdravi. Za prejem odpustka je potrebna tudi sv. spoved in molitev po papeževem namenu. Odpustek pomeni ozdravljenje vseh negativnih posledic od naših grehov, ki smo se jih spovedali pri sv spovedi. Po želji papeža Frančiška je škof Glavan v novomeški škofiji poleg svetih vrat v novomeško stolnico določil, da se sveta vrata odprejo še v osrednjem škofijskem romarskem svetišču na Zaplazu.

»Želim, da jubilejni odpustek doseže vsakega kot pristna izkušnja Božje milosti ...« (p. Frančišek).

Lepo povabljeni k romanju skozi sveta vrata na Zaplazu, kjer lahko počastite relikvije bl. Alojzija Grozdeta in se izročite Mariji, Materi usmiljenja!