« Nazaj na prvo stran

Papež Frančišek

14. marec 2013

Kardinali volivci so včeraj, v sredo, 13. marca 2013, zvečer za papeža, 266. rimskega škofa, izvolili kardinala Jorgeja Maria Bergoglia, ki si je nadel ime Frančišek.

Življenjepis

Rodil se je leta 1936 v Buenos Airesu staršem italijanskega rodu. Po zaključku formacije v bogoslovju v Villa Devoto je 11. marca 1958 vstopil v Družbo Jezusovo. Licenciat iz filozofije je opravil na kolegiju Colegio Máximo San José in San Miguel, nato pa je poučeval književnost in psihologijo na dveh kolegijih, na Colegio de la Inmaculada v Santa Fe in na Colegio del Salvador v Buenos Airesu. Duhovniško posvečenje je prejel 13. decembra 1969. Nato je študiral na filozofski in teološki fakulteti v San Miguelu. Postal je tudi vzgojitelj novincev. Zaradi opaznih voditeljskih sposobnosti je bil med leti 1973 in 1979 provincial argentinskih jezuitov. Leta 1980 je bil premeščen v San Miguel, kjer je bil šest let rektor semenišča. Doktorski študij je opravil v Nemčiji, nato se je vrnil v domovino, kjer je služil kot spovednik in duhovni voditelj v Cordobi. Leta 1998 je bil imenovan za nadškofa Buenos Airesa. Kardinal je postal leta 2001. Leta 2005 je bil kardinal Bergoglio izvoljen za predsednika Argentinske škofovske konference. Na to mesto je bil ponovno izvoljen leta 2008. Znan je po osebni skromnosti in zvestobi tradiciji. Odločno se je zavzemal za spoštovanje človeškega življenja in socialno pravičnost. V rimski kuriji je kardinal Bergoglio sodeloval pri kongregaciji za duhovnike, kongregaciji za bogoslužje, kongregaciji za redovnike in je bil član komisije za Latinsko Ameriko in Papeškega sveta za družino.

Novi papež je že s samo izvolitvijo prinesel nekaj novosti. Je prvi papež z imenom Frančišek, prvi iz Latinske Amerike in torej prvi neevropejec ter prvi iz reda jezuitov.

Veseli smo novega papeža, ki nas je navdušil že s svojim pozdravnim nastopom. Želimo mu, da bi bil še naprej preprost kot sv. Frančišek, temperamenten in radoživ kot naši južnoameriški bratje ter prodoren v duhu sv. Ignacija, da bi s temi darovi vodil rimsko in celotno katoliško Cerkev v vode nove evangelizacije.

Povzeto po TU SŠK