« Nazaj na prvo stran

Pastirsko pismo ob začetku Leta vere

5. oktober 2012

Dragi bratje in sestre!

Letos se spominjamo 50-letnice začetka drugega vatikanskega koncila, ki je bil najvažnejši dogodek Cerkve v minulem stoletju. Na njem so bile sprejete mnoge smernice in odločitve, ki so začrtale pot Cerkve za dolga stoletja.

Papež Benedikt XVI. je v spomin na ta veliki dogodek razglasil leto vere, ki bo trajalo od 11. oktobra letos do praznika Kristusa Kralja, 24. novembra, v prihodnjem letu.

1.     Namen leta vere

Namen leta vere je po papeževih besedah, da na novo zaživimo vero, tako da bi vse naše življenje in pastoralno delo izhajalo iz Kristusa in bi bilo naravnano nanj. V lanskem božičnem nagovoru rimski kuriji je papež dejal: »Če se ne poživi vera, bodo vse druge reforme neučinkovite.« V tem letu naj bi vsi ponovno odkrili zaklad vere. Hkrati naj bi utrdili njene temelje. Temelj vere je osebno srečanje s Kristusom, ki nas ljubi, nas podpira, nam odpušča, nas opogumlja in usmerja v varno prihodnost. Doživljali naj bi Kristusovo navzočnost v živih občestvih Cerkve, ki se trudijo, da bi bila eno srce in ena duša v medsebojni ljubezni. Skratka, ponovno naj bi odkrili lepoto in moč vere. Po drugi strani se vsi zavedamo, kako vedno več ljudi živi, kakor, da Boga ne potrebujejo, in kako aktualne so danes Jezusove besede: »Toda ali bo sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?« (Lk 18, 8)

Osebno vero naj bi utrdili s poglobljeno katehezo ob Svetem pismu doma, v raznih župnijskih občestvih, z molitvijo in zavzetim obhajanjem evharistije. Zlasti Sveto pismo bi moralo postati učbenik osebne vere, duhovnega poglabljanja ter molitve in ne samo priložnostni veroučni pripomoček.

Cerkev nam v tem letu priporoča, naj se bogatimo tudi ob Katekizmu Katoliške Cerkve, ki je izšel pred 20 leti. Tudi Katekizem za mlade, ki smo ga dobili lani, razlaga verske resnice v bolj razumljivem jeziku in lahko postane izvir žive vode zlasti za mlade. Središčno pa je obhajanje Evharistije, ki je skrivnost vere. V evharistiji Jezus sam obnavlja našo vero, nas opogumlja, podpira in krepi. Tudi vse druge dejavnosti morajo izhajati iz evharistije.

2.     Posredujmo vero drugim, zlasti najbližjim

Dragi starši in mladi. Vaš del pri verski vzgoji je nenadomestljiv. Naj vas spomnim, da se je pot vere za vsakega od nas in vaših otrok začela s krstom. Iz krsta prihaja naročilo: Pojdite in učite. Pri krstu otrok ste kot starši obljubili, da boste svojega otroka tako vzgojili, da bo ljubil Boga in svojega bližnjega kakor nas uči Jezus Kristus. Zato je vaša prva naloga, da ste pričevalci vere in prvi oznanjevalci osnovnih verskih, duhovnih in kulturnih vrednot, ki so bistvene za razvoj otroka v bogato osebnost. Družina je zibelka življenja in ljubezni in najdragocenejši prostor, kjer človek raste, razvija čut o tem, kaj je dobro in kaj slabo. Družina je tudi prostor, kjer vsak dobi izkušnjo o tem, kaj pomeni ljubiti in biti ljubljen. V letu vere poskrbite in zagotovite, da bodo otroci še bolj redno prihajali k sv. maši in verouku ter pri njem sodelovali. Naj ne bodo vse druge dejavnosti važnejše od verouka. Predvsem se potrudite, da boste pričevalci. Če vaše srce ne utripa in ne gori od navdušenja, bo vero težko posredovati!

3.     Molitev krepi vero

Ob koncu naj vas spomnim, da je vera milost. Zato ima pri rasti v veri veliko vlogo molitev. Vera je dar in brez molitve, je ne moremo ohraniti. Slovenci veliko premalo molimo v primerjavi z drugimi narodi, pravijo razne evropske ankete. Obnovimo v tem letu, kolikor se le dá, družinsko in osebno molitev. »V letu vere smo povabljeni v šolo molitve, v kateri bomo odkrivali njen smisel in bistvo, pa tudi različne načine.« (PiP št. 71) Prva priložnost za poglobljeno molitev je oktober, ki je mesec molitve, še zlasti rožnega venca. V premišljevanju skrivnosti rožnega venca nas Marija vodi po svoji poti. Z Marijo potujemo po poti njene vere. Umikajmo se radi v skrivnostni svet Jezusovega in Marijinega življenja in vpletajmo v molitev svoje stiske in skrbi svojih dragih. Prosimo tudi za ozdravitev bolečih ran Cerkve in zlasti za nove duhovne poklice. Rožni venec lahko postaja šola krščanskega življenja po veri in to v šoli Nje, pri kateri se je trideset let vzgajal in rastel v modrosti in milosti sam Jezus.

Poživimo v letu vere našo molitev. Vzljubimo tudi molitev rožnega venca. Uporabljajmo ta »božji telefon in čudež tehnike«. Nekdo ga je primerjal Davidovi prači. Kakor je David s preprosto pračo premagal do zob oboroženega Goljata, tako se tudi mi v svojih življenjskih bojih zatekajmo k molitvi rožnega venca.

Vsem želim duhovno bogato leto vere. Vse vas pozdravljam in blagoslavljam.

vaš škof Andrej

Novo mesto, 20. 9. 2012