« Nazaj na prvo stran

Pastoralna konferenca - Prenos vere v družini

9. marec 2018

V okviru pomladanske škofijske pastoralne konference, ki  je bila v sredo, 7. marca, v dvorani Baragovega zavoda v Šmihelu, so se duhovniki vseh šestih dekanij zbrali skupaj s škofom Andrejem Glavanom, da bi razmišljali o aktualni pastoralni temi: PRENOSU VERE V DRUŽINI. To je tudi moto letošnjega pastoralnega leta. Kot gost je v uvodnem predavanju zbranim duhovnikom spregovoril ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. V predavanju je izpostavil, da je za duhovnika najprej pomembna njegova osebna – človeška rast ter da v njej tudi duhovno in človeško zori in se razvija. Nanizal je nekaj zaskrbljujočih pastoralnih statističnih podatkov iz obdobja 2007-2017, ki govorijo o padcu števila krščenih med novorojenimi otroci, manjšem številu birmancev in prvoobhajancev.

Kako posredovati vero v družini iz generacije v generacijo, ko se vedno bolj opaža upad verske prakse? Pri tem naj bi nam pomagal model sv. Pavla, ki uči, da je vera iz poslušanja, iz oznanjevanja. Toda kako bodo poslušali, če pa ni tistih, ki bi oznanjali. Nadškof prvo težavo vidi v tem, da smo nehali pripovedovati, tudi svoje verske izkušnje. Jezus je pripovedoval in na ta način vzgajal svoje učence. Apostolska dela imajo izrazito pripovedni značaj: so ena sama pripoved o velikih Božjih delih, ki so se zgodila ob srečavanju Jezusa z učenci in drugimi ljudmi. Zato je pomembno pripovedovati »svojo vero«. Kot referenčno točko je nadškof Zore pogosto navedel papeževo spodbudo »Radost ljubezni«, ki govori ne samo o krizi sodobne družine, temveč tudi ponuja nekatere rešitve. Duhovniki se moramo bolj vživeti v miselnost in realne razmere današnjih družin, kjer so člani družin med tednom pogosto odsotni in oddaljeni med seboj. Bistveni del vzgoje mora v krščanski družini temeljiti na posredovanju vere. Vera ni posest, temveč je odnos. Vera je nekaj, kar živim. Potem to tudi lahko oznanjam. Iz obiska Ad limina, ki so ga slovenski škofje prejšnji teden opravili v Rimu, je poudaril misel papeža Frančiška, da imajo tudi stari starši veliko in nenadomestljivo vlogo pri posredovanju vere med generacijami.

Ob koncu predavanja je nadškof odgovarjal še na vprašanja duhovnikov. Duhovniki posameznih dekanij so se potem zbrali še na svojih dekanijskih srečanjih, ugotovitve pa posredovali na plenumu ob koncu konference.