« Nazaj na prvo stran

Pastoralni tečaj 2016

7. september 2016

V sredo, 7. 9. 2016, je v Baragovem zavodu v Novem mestu potekal vsakoletni pastoralni tečaj za duhovnike, katehiste in druge pastoralne delavce. Letošnja tema je bila tako kot celotno pastoralno leto 2016/17 namenjena vprašanjem družine. Udeleženci smo se srečali z apostolsko spodbudo Radost ljubezni (Amoris laetitia) in s pristopom usmiljenja v pastoralnem delovanju.

S pastoralnim tečajem z naslovom "Duhovnik v odnosu z zakonci v njihovo resničnostjo" smo želeli pogledati v perečo problematiko in najti pristope, kako naj pastoralni delavci pristopajo k situacijam krhkosti v naših družinah. Pastoralni tečaj je želel spodbuditi k logiki pastoralnega usmiljenja, ki jo papež v apostolski spodbudi priporoča.

  • V prvem delu tečaja je dr. Blaž Jezeršek predstavil posinodalno spodbudo Amoris laetitia, nato pa podal nekaj iztočnic, kaj pomeni za našo krajevno Cerkev. Po predstavitvi vsebine apostolske spodbude smo se soočili s tem, kako se njena vsebina zrcali v naših konkretnih pastoralnih izkušnjah.
  • V drugem delu srečanja pa je dr. Stanislav Slatinek spregovoril o tem, kaj dokument pomeni za duhovnika ter kako se naj duhovniki srečujejo z zakonci v njihovi resničnosti in jih postopoma osebno spremljajo k vedno globljemu razumevanju svojega življenja v luči nauka Cerkve. Številne smernice, katere prinaša Amoris laetitia, so že del naše pastoralne prakse, nekatere vsebine pa v nekaterih okoljih niso prisotne.
  • Sledilo je delo po skupinah, ki so se zbrale po dekanijah in ena skupina katehistov. V plenumu je sledila razprava, v kateri se je pokazalo, da se na nek način odpira več vprašanj kot odgovorov, ki zahtevajo pastoralni pogum in tveganje osebne vere.