« Nazaj na prvo stran

Pepelnična sreda - začetek postnega časa

26. februar 2020

Na pepelnično sredo, ki jo letos obhajamo 26. februarja, vstopamo v postni čas, ki bo trajal 40 dni do velike noči.

Na pepelnično sredo, ki jo letos obhajamo 26. februarja, vstopamo v postni čas, ko se kristjani posebej spominjamo Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu, posebej skozi pobožnost križevega pota. To je hkrati čas budnega prizadevanja za lastno spreobrnjenje, kar v človeku vzbudi veselje. Postni čas bo trajal sedem tednov oz. 40 dni, torej do velike noči, ki je praznik Gospodovega vstajenja.

Tudi Kristus se je pred nastopom javnega delovanja štirideset dni postil v puščavi, o čemer poročajo trije evangelisti. Cerkev nas v tem posebnem milostnem času vabi k trem temeljnim držam, to so: post, molitev in miloščina (dobra dela). Postni čas nas nagovarja k poglobitvi osebnega odnosa z Bogom, k odpovedi in sočutju z ljudmi v stiskah. V spodbudo in pomoč v naših prizadevanjih Slovenska karitas in druge ustanove vsako leto organizirajo različne postne akcije, ki se jim lahko priključimo in tako naredimo nekaj dobrega zase, za našo okolico in za bližnje v stiskah.

Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja. Duhovniki in ostali bogoslužni sodelavci v postnem času nosijo bogoslužna oblačila v vijolični barvi. Pepel je znamenje minljivosti, smrti, pa tudi človekove krhkosti, vernemu človeku pa je tudi znamenje pokore in prenovitve.

Strogi post – ko naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega – je na pepelnico in veliki petek, zdržek od mesa in mesnih jedi pa vsak petek v postnem času. Namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve.

Povzeto po: katoliska-cerkev.si

 


Slovenska karitas je tudi letos pripravila nekatere postne akcije, ki se jim lahko pridružimo, v spodbudo za poglobitev postnega časa.

1. Preventivna spodbuda 40 dni brez alkohola

Tokratna postna spodbuda se bo začela na pepelnično sredo, 26. februarja in se zaključila na veliko soboto, 11. aprila 2020. Letos spodbuda nosi podnaslov »Za zdravje in zdrave odnose«. Geslo vsakega izmed nas vabi, da smo doma, na cesti, pri delu v službi in v družbi odgovorni brez alkohola in drugih drog. Želimo si zdravja in zdravih odnosov v družinah. Radi bi varno prišli na cilj in pri tem ne ogrožali drugih.

V ta namen sta pripravljeni tudi dve romanji, ki sta še posebej namenjeni v spodbudo vsem, ki sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola in v podporo vsem, ki kakorkoli trpijo zaradi alkohola:

  • Romanje na Brezje – v soboto, 29. februarja, s pričetkom ob 10.00 s sveto mašo, ki jo bo vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar; 
  • Romanje na Sveto Goro – v nedeljo, 29. marca, zbiranje ob 14.30 na prvi postaji križevega pota in nadaljevanje s sveto mašo ob 16.00.

2. Ne pozabimo! - Dobrodelna akcija za pomoč JV Evropi

Preko akcije Ne pozabimo Škofijske karitas namenjajo pomoč ljudem v stiski v JV Evropi, ki se zaradi brezposelnosti, nizkih plač ali pokojnin znajdejo v hudih stiskah. Naša pomoč, za katero so zelo hvaležni, jim prinaša upanje!

3. Poglobimo postni čas

Na Slovenski karitas so pripravili gradiva za oblikovanje svetih maš ob petkih ali drugih dneh postnega tedna. V gradivu je na voljo križev pot mladega dekleta, ki mu je prometna nesreča, katere povzročitelj je bil voznik pod vplivom alkohola, za vedno spremenila življenje. Pripravili so tudi katehezo za mlade: Odpoved postane dar, ter delavnico za zakonce kot spodbudo za pogovor med zakoncema oz. gradivo za srečanje zakonske skupine z naslovom: Najin odnos do alkohola.

4. Postna kocka 

V sodelovanju z revijo Mavrica s postno kocko pripravljamo izziv za otroke in starše. Vsak večer bodo otroci in starši izbirali med šestimi aktivnostmi na kocki, v katerih se bomo brusili naslednji dan.

Vsa gradiva so v elektronski obliki na voljo tudi na: http://www.karitas.si/post

 


V Škofijskem odboru za mlade Koper pa že šesto leto zapored vabijo k zanimivi akciji kontrolirane rabe mobilnega telefona.

K akciji vabijo najprej mlade a tudi druge uporabnike mobilnih telefonov. Cilj akcije je, da bi vsak dan v postu za eno uro odložil pametni telefonu in ta čas porabil za »resnične stvari«. Pobudniki akcije predlagajo, da ta ura odpovedi poteka med 19.00 in 20.00, ko je statistično na spletu največ uporabnikov. Na facebook profilu akcije #resnicnostjelepsa bodo sproti objavljali spodbude in dejavnosti, s katerimi lahko nekdo »pridobi eno uro resničnosti«.

Vabljeni tudi k tej akciji!