« Nazaj na prvo stran

Po sledovih bl. drinskih mučenk in srečanje z novomeškim škofom

13. maj 2024

Novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje sprejel sestre iz Granešine

11. maja 2024, ob spominu na obletnico rojstva in krsta ene od drinskih mučenk, s. Krizine Bojanc (14. maj 1885, Zbure), je v župniji Šmarjeta potekal oratorijski dan posvečen drinskim mučenkam. Ob tej priložnosti so sestre iz Granešine pri Zagrebu poromale po njihovih poteh. Sestre je vodila vicepostulatorka s. Ozana Krajačič.

Najprej so sestre obiskale novomeško stolnico, kjer jih je sprejel stolni župnik g. Klavdio Peterca. Predstavil jim je stolnico in sveta vrata, kjer sta upodobljeni tudi obe slovenski mučenki bl. Krizina in bl. Antonija.

Krona dneva je bilo srečanje sester z novomeškim škofom dr. Andrejem Sajetom in generalnim vikarjem g. Petrom Kokotcem. Gospod škof je sprejel sestre v zgornji škofijski kapeli, kjer sta prav tako upodobljeni obe slovenski mučenki. V skupnem pogovoru je prišla pobuda, da bi prihodnje leto, ko bomo obhajali 140. letnico rojstva bl. Krizine, posvetili Drinskim mučenkam.

Sestre so nato obiskale Šmarjeto, rojstno in krstno župnijo bl. Krizine. V župniji so bile gostje ob oratorijskem dnevu na temo Drinskih mučenk. Ogledale so si gledališko igro, se srečale z g. županom mag. Marjanom Hribarjem, z animatorji in otroci v oratorijskih skupinah ter skupaj z mladimi in otroci zapele. Obiskale so tudi rojstno hišo bl. Krizine v Zburah.

Drugi del dneva je bil posvečen krajem, ki so povezani z bl. Antonijo Fabjan in v katerih je prejela svete zakramente. Sestre so v spremstvu g. Cirila Murna in g. Fonzija Žiberta najprej obiskale Ajdovec, kjer jih je sprejel župnik g. Janez Zaletel. Ustavile so se tudi pri kapeli posvečeni sv. Družini in bl. Antoniji. V Žužemberku je sestre sprejel župnik g. Franc Vidmar. V stranskem oltarju cerkve je upodobljena bl. Antonija, v župnišču pa je kapela posvečena prav Drinskim mučenkam.

Nazadnje so sestre obiskale rojstni kraj bl. Antonije, Malo in Veliko Lipje.

Celodnevno romarsko pot so sklenile v župniji Hinje, kjer so se udeležile zahvalne svete maše, ki sta jo darovala domači župnik g. Ciril Murn in g. Fonzi Žibert.

Sestre so romarski dan označile za zgodovinski dogodek, saj so prvič obiskale vse kraje skupaj povezane z blaženimi drinskimi mučenkami pri nas.