« Nazaj na prvo stran

Podelitev odličja sv. Cirila in Metoda zakoncema Vilmi in Daniju Siter

28. september 2019

Slovenski škofje so na 111. redni seji Slovenske škofovske konference 11. marca 2019 v Kopru sprejeli sklep, s katerim podeljujejo Daniju in Vilmi Siter Odličje sv. Cirila in Metoda najvišje priznanje Slovenske škofovske konference. Odličje prejemata za zasluge pri ustanavljanju in vodenju društva Družina in Življenje ter za njun doprinos pri organiziranju in sistematični skrbi za usposabljanje voditeljskih parov na področju družinske pastorale. Zakonca Siter prihajata iz Leskovca pri Krškem v novomeški škofiji, Dani Siter pa je več let vodil tudi Škofijski odbor za družino v Škofiji Novo mesto. Zato je podelitev odličja predlagal novomeški škof Andrej Glavan. V imenu slovenskih škofov jima bo odličje podelil mariborski nadškof metropolit in podpredsednik Slovenske škofovske konference msgr. Alojzij Cvikl v sklopu usposabljanja voditeljskih parov v soboto, 28. septembra 2019, v Radencih.

Zakoncema Vilmi in Daniju Siterju se zahvaljujemo za njun prispevek na področju družinske pastorale v novomeški škofiji in jima hkrati čestitamo za visoko odličje na ravni Slovenske škofovske konference!


Utemeljitev Slovenske škofovske konference

Zakonca Dani in Vilma Siter prejmeta najvišjo nagrado Slovenske škofovske konference, odličje sv. Cirila in Metoda, za ustanovitev in vodenje neprofitne laiške organizacije, društva Družina in Življenje (DiŽ), ki deluje v Katoliški Cerkvi v Sloveniji ter je v slabih devetnajstih letih preraslo v prepoznavno gibanje za zakonce in družine. Društvo Družina in Življenje deluje na številnih področjih z namenom, da bi gradili odnose, za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej, ter organizirano in sistematično skrbi za usposabljanje voditeljskih parov.

Dani in Vilma Siter prihajata iz leskovške dekanije in župnije ter sta poročena enainštirideset let. Vilma je zdravnica, specialistka splošne prakse, dvajset let je delala v ambulanti Senovo, ZD Krško. Dani pa je učitelj angleškega jezika in knjižničar, v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bil poldrugi mandat župan občine Krško. Sta starša štirih odraslih in poročenih otrok ter babica in dedek šestnajstim vnukom.

Društvo Družina in Življenje je neprofitna laiška organizacija, ki deluje v Cerkvi. V začetku je bilo društvo tesneje povezano z veliko mednarodno ekumensko organizacijo Family Life, ki je zakoncema Siter dovolila uporabljati materiale in nekatere programske modele. Postopoma sta jih poslovenila (ne le jezikovno, pač pa tudi kulturološko in v skladu z naukom Katoliške Cerkve) ter prilagodila slovenskim zakoncem oziroma družinam.

Danes društvo Družina in Življenje deluje na številnih področjih z namenom, da bi vršilo poslanstvo, ki je povzeto v geslu »Graditi odnose, za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej«. V ospredju njegovega delovanja so odnosi zakonca – Bog, mož – žena, zakonca – otroci, zakonca – starši in zakonca – vnuki (medgeneracijsko). Pri gradnji odnosov društvo črpa iz dveh izvirov: Svetega pisma in zakramentalnega življenja. Odgovor, da je vredno živeti za odnose, so člani našli v osebi Jezusa Kristusa, zato je v imenu društva beseda Življenje zapisana z veliko začetnico, kar predstavlja Božjo dimenzijo zakonskega in družinskega življenja.

Rdeča nit oziroma temeljno delo društva Družina in Življenje so zakonske skupine. Po tem programu v Katoliški Cerkvi v Sloveniji deluje 221 skupin, ki jih vodi 178 voditeljskih parov; mesečno nagovarjajo več kot 1300 zakonskih parov. Voditeljski pari skrbijo, da je vsako srečanje pripravljeno in da poteka po predvidenem programu. Tako je duhovnik, ki je prisoten na srečanju, razbremenjen tega dela, hkrati pa je njegova prisotnost pomembna, saj skupino blagoslavlja, zanjo moli in skrbi, da srečanja ne bi zašla izven nauka Katoliške Cerkve.