« Nazaj na prvo stran

»Poglejte, s kako velikimi črkami vam pišem s svojo roko«

10. januar 2024

Geslo letošnje nedelje Božje besede v Sloveniji so besede apostola Pavla v Pismu Galačanom: »Poglejte, s kako velikimi črkami vam pišem s svojo roko« (Gal 6,11).

V Zavodu Biblično gibanje so se odločili, da za nedeljo Božje besede v letu 2024 lastnoročno prepišemo odlomke iz evangelija po Marku, ki se bodo brali na nedelje v tem liturgičnem letu. Branje, pogovor, pisanje, risanje … so odlična telesno-duhovna sredstva, s katerimi določene vsebine globlje vtisnemo v svojo dušo. Evangelij po Marku je kot nalašč za to, da ga osvojimo na takšen otipljiv način. Je najkrajši od vseh evangelijev in njegova osrednja vsebina je razodevanje skrivnosti Jezusove osebe.

 Po župnijskih skupnostih bomo zato prepisali nedeljske odlomke iz Markovega evangelija, jih okrasili z začetnicami in zvezali v lasten lekcionar. 

Tu spodaj je nekaj pripomočkov za veroučence in vse župnijske sodelavce, ki bi pri prepisovanju želeli sodelovati. 

Besedilo izbranih vseh in samo evangelijev iz nedeljskega lekcionarja za leto B, ko beremo evangelij po Marku je na teh dveh povezavah (to lahko natisnete in razdelite prepisovalcem):

 

WORD: https://drive.google.com/file/d/1KMJCdV8355fFuDGLN1Owvl0hv0HOfqWW/view?usp=sharing 

PDF: https://drive.google.com/file/d/1mwqxwBmj097SNg_cHY-BsozmFysT4wWo/view?usp=sharing

 

Seznam vseh nedelj in praznikov z berili iz nedeljskega lekcionarja za celotno cerkveno leto, ko beremo evangelij po Marku (sem lahko vpišemo imena prepisovalcev za vsako nedeljo ali praznik; izpuščene so tiste nedelje in prazniki, ko ne beremo evangelija po Marku):

WORD: https://drive.google.com/file/d/1ry2NkJxEeMjSrGT0GD4owCLjSYoeeOfv/view?usp=sharing

PDF: https://drive.google.com/file/d/1tQepj_LG8EeNuoLv9Iew7hZmaFVgVHoX/view?usp=drive_link

 

Prepisovalci si lahko pomagaja tudi s to spletno stranjo, kjer najdemo Božjo besedo vsakega dneva:

https://hozana.si/

 

Več o nedelji Božje besede:

https://biblicnogibanje.si/nedelja-bozje-besede-2024/

 

Prepisane evangelije lahko prinesemo tudi na srečanje na nedeljo Božje besede v naši škofiji v Baragovem zavodu v Šmihelu 21. januarja ob 15h z besednim bogoslužjem, predavanjem in druženjem. Predavatelj bo šmihelski župnik dr. Štefan Hosta.

 

Vsi lepo vabljeni!