« Nazaj na prvo stran

Poplave v Sloveniji 2014 – Pomagajmo ljudem v stiski

17. september 2014

Štiri leta po hudih poplavah (2010) je v teh dneh nekatere kraje ter župnije v škofiji zopet prizadela enaka nesreča. Močno deževje je med 13. in 14. septembrom povzročilo poplave, plazove in veliko škodo. Številnim gospodinjstvom je zalilo kletne prostore, mnogi pa imajo uničene tudi prostore za bivanje. Še posebej so prizadeti kraji: Kostanjevica na Krki, Šentjernej, Škocjan, ter nekateri deli v Beli krajini. Po prvih ocenah je v Kostanjevici za okoli 5 MIO evrov škode, v občini Šentjernej pa za okoli 1 MIO evrov. Za razliko od prejšnjih poplav, letošnjo nevarnost zaradi namočenosti tal v veliki meri predstavljajo plazovi, ki ogrožajo bivanjske in gospodarske prostore.

Sodelavci župnijskih in škofijske karitas so se takoj povezali s prizadetimi in nudili pomoč, najprej v obliki hrane in vode. Ko se bodo razmere nekoliko umirile, bo pomoč usmerjena v zagotavljanje denarnih sredstev, ki bodo namenjeni popravilu stanovanjskih objektov.

Slovenska karitas je za najhuje poplavljena območja že namenila finančna sredstva za prvo pomoč v višini 40.000 EUR, ki bodo razdeljena preko škofijskih karitas.

Še večja pomoč pa bo potrebna v naslednjih dnevih in tednih, zato Slovenska karitas danes začenja z dobrodelno akcijo za pomoč prizadetim v poplavah. Vabimo vse ljudi odprtega srca, da skupaj pomagamo najbolj prizadetim. Donacije lahko darovalci posredujejo na:


SLOVENSKA KARITAS
, Kristanova ulica 1, 
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POPLAVE SLOVENIJA
Sklic: SI00 201
Koda namena: CHAR
BIC banke: LJBASI2X

Za poplavljene v Sloveniji lahko prispevate 5 EUR tudi s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Za dodatne informacije se obrnite na Škofijsko karitas, Smrečnikova 60, 8000 Novo mesto.
Tel. 07/ 384 44 28 (v dopoldanskem času) ali na el.-naslov: info@nm.karitas.si


Iskrena zahvala vsem, ki boste prispevali za prizadete v poplavah.