« Nazaj na prvo stran

Poročilo z Baragovih dni v Ameriki

23. januar 2018

V teh dneh zastopam našo Slovenijo na Baragovih dnevih v ZDA v Marquettu ob 150-letnici njegove smrti. Dogodek je bil dostojno pripravljen. Doživel sem veliko gostoljubje od organizatorjev, cerkvenega vrha in Slovencev, ki tam živijo.

Glede postopka za razglasitev Baraga za blaženega je stanje naslednje. V obravnavi je čudež na priprošnjo Baraga s polaganjem njegove štole. Ozdravel je možakar, ki je imel raka na ledvicah, pljučih in zasevke na možganih. Po molitvi in polaganju štole mu je rak izginil. Škofija se je čudeža lotila profesionalno in če bo čudež priznan, lahko pričakujemo razglasitev Baraga za blaženega. Dokumentarec o tem smo gledali v stolnici in bo predvajan na televiziji EWTN v aprilu in upam, tako je dogovorjeno, da bo za ogled dostopen tudi v Sloveniji. V Marquettu je v stolnici v kapeli sarkofag s posmrtnimi ostanki škofa Baraga, vsake toliko časa pa za priporočanje izpostavijo Baragovo štolo, njegove krplje, kelih, velik lesen kovček in še kaj. Hitijo tudi z obnavljanjem njegove hiše skromne škofijske "palače", ki bo služila za učni center o Baragu in njegovem delu.

Baraga je v zadnjih letih iz kandidata za svetnika na nacionalni ravni postal zavetnik za vse vrste ljudi. Tako univerzalno je njegovo svetniško življenje misijonarja, duhovnika, škofa, da je zgled, inspiracija širokemu krogu ljudi. Škof msgr. John Doerfler poudarja, da je v današnjem svetu, ki postaja vedno bolj sekulariziran in še celo močno negativno nastrojen do Katoliške Cerkve, zgled Baraga, ki je s svojo pobožnostjo, potrpežljivostjo prinašanja Boga v vsakdanje življenje, prizadevanja za boljše življenje bližnjega ter misijonarskega zagona velik zgled za nas vse. Ob tem naj poudarim, da se v škofiji daje velik poudarek na zakrametu spovedi in evharistije-sv. maša in češčenje.

Indijanci izražajo veliko ogorčenje nad kolonizacijo belcev, vendar ob tem poudarjajo, da je bil Baraga svetla izjema in s svojim spoštovanjem do indijancev in njihove kulture daleč pred svojim časom. Njegov slovar očipvejskega jezika je še danes po tolikih letih temelj prevajanja v angleščino in obratno. Indijanci obhajajo bogoslužje dvojezično. Baraga ima za njih posebno mesto. Ravno zaradi njega pridejo iz svojih naselij na Baragove dneve predstaviti svojo kulturo-petje in igranje na boben in piščal, čemur sva bila tudi priča.

Srečujem se tudi z izseljenci iz Slovenije. Hvala jim za vse gostoljubje. V ZDA in Kanadi je v imenu demokracije in liberalnosti prisotno sprejemanje vsega, samo da ni katoliška misel. Vse drugo je več kot katoliško. Ali bomo res vse to, kar nam je všeč v katolištvu in kar cenimo (življenje, Bog, družina, zakramenti ...), prodali za denar oz. povozili v imenu demokracije, da druge ne bo motilo ...?

Lahko nas prevzame brezup, lahko pa se po svojih zmožnostih in z božjo pomočjo borimo za naše vrednote. Baraga, pomagaj nam pri gorečnosti za Boga, duše ljudi, za Cerkev.

Jože Pibernik, župnik v Trebnjem, kjer je Baraga odraščal

Prilagam sliko območja, kjer je Baraga deloval-če se ne motim 100.000 km2-za 5 Slovenij.