« Nazaj na prvo stran

Poziv k molitvi za mir

26. februar 2022

Novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje vabi vse verne in vse ljudi dobre volje, naj se pridružijo molitvi za mir v Ukrajini in v Evropi.

Z veliko zaskrbljenostjo in bolečino spremljamo vojno v Ukrajini, ki dobiva vse večje razsežnosti. Tudi mir v svetu, ki se nam je do nedavnega zdel skoraj samoumeven, je načet in negotov. Mnogi so morali zapustiti domove, drugi branijo svojo deželo. Žrtev vojne je vse več. Združimo se v molitvi za mir v Ukrajini in v svetu, še posebej za preganjanje in nemočne. Prosimo Boga za končanje vojne in naj voditeljem nakloni razumnih odločitev, ki bodo v prid in v dobro vseh ljudi. Združimo svoje moči in pomagajmo najbolj potrebnim.

msgr. dr. Andrej Saje

novomeški škof

+++

 

Škof msgr. dr. Andrej Saje bo v nedeljo, 27. februarja 2022, v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu ob 9.00 daroval sveto mašo za mir v Ukrajini.

Tudi duhovniki naj to nedeljo, 27. februarja 2022, pri vseh mašah darujejo sveto mašo Za mir in pravičnost (RM str. 795).

Vsak dan naj pri prošnjah vernikov dodajo posebno prošnjo za mir tako ali podobno:

Gospod Jezus, Knez miru, pomiri sovraštvo in odpravi krivice, ki vladajo med narodi, da bosta po vsem svetu vladala mir in pravičnost.

Gospod Jezus, Knez miru, prosimo te za mir v Ukrajini. Vse prebivalce Ukrajine obvaruj vojnih grozot in slehernega nasilja. 

Ob večernem angelovem češčenju dodamo očenaš in zdravamarijo za mir.

Vsi smo povabljeni, da se pridružimo postu in molitvi za mir na pepelnično sredo, kakor nas spodbuja papež Frančišek: »Jezus naj je učil, da se na hudičevo nesmiselnost nasilja odgovori z Božjim orožjem, z molitvijo in postom. Vse vabim, naj pepelnično sredo, 2. marca, namenijo dnevu posta za mir. Vernike na poseben način spodbujam, naj se na ta dan intenzivno posvetijo molitvi in postu. Kraljica miru naj obvaruje svet pred norostjo vojne.«

V postnem času naj vsaj enkrat na teden duhovniki in verniki pripravijo molitev za mir pred Najsvetejšim. Tudi molitvene skupine naj v svoje redna srečanja vključijo ta molitveni namen.

Naša dobrodelnost, h kateri nas vabi postni čas, naj bo letos namenjena beguncem.