« Nazaj na prvo stran

Praznik Gospodovega oznanjenja

24. marec 2023

Gospodovo ali Marijino oznanjenje je v katoliški Cerkvi slovesni praznik, ko se spominjamo, kako je nadangel Gabrijel, preprosti judovski deklici Mirjam - Mariji napovedal, da bo čudežno rodila sina Jezusa. V Sv. pismu beremo (Lk 1, 26-38), da je Marija v času, ko se je to zgodilo, živela v galilejskem mestu Nazaretu in je bila zaročena z Jožefom, ki je bil iz Davidovega rodu.

Marija je brez obotavljanja pristala na povabilo Božjega poslanca nadangela Gabrijela, da postane Mati učlovečenega Božjega Sina. Tako se je na čudoviti način začel uresničevati edinstven in najpomembnejši božji odrešitveni načrt v celotni zgodovini človeštva.

Mariji je bilo božje sporočilo popolnoma jasno; božja beseda zahteva svoboden človekov odgovor in Marija ga je izrekla z vso velikodušnostjo vere, pripravljenostjo za sodelovanje in z nadvse ljubečim zaupanjem v Boga, ki ga je izrekla z besedami: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!« To je bil najponižnejši in hkrati najvzvišenejši izraz vsega njenega bitja. S tem je Marija povedala, da je v vsej polnosti pripravljena prevzeti nase nalogo, za katero jo je izvolil sam Bog. Ta njena brezpogojna privolitev in pripravljenost sodelovanja v božjem odrešitvenem načrtu, pa je imela tudi enkratno eshatološko razsežnost. Njen odgovor angelu je bil dejansko začetek tistega, ki stoji v središču odrešitvene zgodovine – do smrti in poveličanega vstajenja novega Adama, začetnika novega, ob koncu časov skupaj s človeštvom poveličanega stvarstva. Tako se je druga božja oseba, Jezus Kristus, v trenutku učlovečenja v Marijinem deviškem telesu za vse večne čase povezal s poveličano človeško naravo…Zato je Marijino oznanjenje za kristjane tudi praznik materinstva, ki se Cerkvi praznuje tudi kot  materinski dan.

Zanimivo je, da tudi muslimanski Koran omenja Marijino oznanjenje, saj muslimani priznavajo Mariji pomembno versko vlogo in štejejo Jezusa za pomembnega preroka. Po verovanju muslimanov je tudi angel Gabrijel tisti angel, ki je pozneje preroku Mohamedu narekoval Koran.

V Sloveniji je Gospodovemu oznanjenju Mariji posvečenih devet (9) cerkva, v novomeški škofiji pa samo v župnijski cerkvi v Hinjah, v Suhi krajini.

 

Vir: Leto svetnikov I. in Ognjišče. 

Fotografija: Vurnik  K. , Helena, Marijino oznanjenje,  NGS. 

Zbral in uredil: Franci Koncilija