V soboto 19. marca smo praznovali slovesni praznik moža Device Marije, zavetnika Cerkve, varuha svete družine, Jezusovega rednika in glavnega zavetnika naše škofije sv. Jožefa. 

Praznično dopoldne smo obhajali tako kot vsako soboto v postu; ob 9.30 smo se zbrali na škofijskem dvorišču in se nato v molitvi, s pesmijo in vzkliki Božjemu usmiljenju v procesiji, ki jo je vodil žužemberski dekan g. Franc Vidmar, odpravili skozi svetoletna vrata v stolnico. Verniki iz župnij Dekanije Žužemberk so nato lepo oblikovali križev pot, ki ga je vodil prodekan g. Uroš Švarc. Ob 10.30 smo obhajali sveto mašo na čast sv. Jožefu. Somaševanje je vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Juliusz Janusz. Pri sv. maši so lepo prepevali združeni pevski zbori iz župnij Dekanije Žužemberk. Posebnost tokratnega romanja pa je bila tudi udeležba birmancev s starši iz vseh dekanijskih župnij.

Med sveto mašo je naš gospod škof Andrej podelil najvišje škofijsko odlikovanje, ODLIČJE SVETEGA JOŽEFA, ki ga je letos prejel stolni ključar g. Alojzij Slavko Trontelj. Odlikuje ga zvesto in požrtvovalno služenje domači župniji kot skrbni ključar, dolgoletni sodelavec Karitas, prizadeven član Župnijskega pastoralnega in gospodarskega sveta. Poleg tega je vedno pripravljen za vsestransko pomoč pri bogoslužju in gospodarstvu, tako na župnijski in škofijski ravni. Gospod Trontelj, upokojeni policist in policijski vojni veteran, si je v življenju s svojim odgovornim delom, poštenjem in tudi zgledno krščansko držo, pridobil med ljudmi velik ugled in izjemno spoštovanje.

Ob koncu sv. maše je škof Glavan voščil apostolskemu nunciju ob obletnici duhovniškega posvečenja, ki jo prav ta dan obhaja. Le ta pa je zbrane presenetil, ko je po pooblastilu svetega očeta Frančiška razodel imenovanje njegovega sodelavca msgr. Francisca Escalante Molina, ki je zadnja leta deloval kot svetovalec nunciature v Ljubljani, za apostolskega nuncija v Republiki Kongo in naslovnega nadškofa v Graziani.

Po sveti maši je sledilo okrepčilo, ki so ga pripravili skrbni in izjemno gostoljubni farani stolne župnije. Kjub zelo veliki množici romarjev, zbralo se nas je preko 800, je bilo vsega in za vse dovolj. Hvala stolnemu župniku g. Silvestru Fabijan in vernikom stolne župnije, ki so vsako postno soboto poskrbeli, da so se vsi romarji naše škofije počutili dobrodošle in sprejete. Bog povrni!

Po okrepčilu je sledil še ogled filma, ki je nastal ob 10. obletnici škofije.

Ob sklepu postnih svetoletnih shodov dekanij naše škofije se spomnimo besed iz bule ob napovedi izrednega jubileja usmiljenja:

»Ko bomo stopili skozi sveta vrata, se bomo pustili objeti Božjemu usmiljenju«.

 

Utemeljitev letošnjega odlikovanca za Odličje sv. Jožefa,
ki jo je pri podelitvi med sv. mašo prebral g. škof:

Dragi bratje in sestre!
Dovolite, da pred vsakoletno slovesno podelitvijo Odličja sv. Jožefa obrazložim razloge za podelitev odličja g. Slavku Trontlju.

Za odličje ga je predlagala stolna župnija in Zbor svetovalcev je podelitev soglasno podprl.

G. Slavko Trontelj je že več mandatov skrben ključar stolne cerkve sv. Nikolaja, dejaven član ŽPS in ŽGS. Od leta 1992 že sodeluje pri nekdanji mestni Karitas, ki je v začetku skrbela za večji del Dolenjske in zdaj v Župnijski Karitas.

G. Trontelj je upokojeni policist in policijski vojni veteran. Med novomeščani uživa velik ugled, ki si ga je pridobil z vestnim opravljanjem policijske službe in poštenjem, posebej pa z neomajno zvestobo Cerkvi in krščanskim vrednotam tudi v času, ki Cerkvi ni bil naklonjen in čeprav je bil včasih tudi šikaniran od nadrejenih. Med policisti je bil pravi misijonar in kar nekaj jih je z zgledom privedel h Kristusu in so prejeli zakramente.

Naj navedem še en primer. Ko je leta 2002 kazalo, da mestne oblasti in uprava železnice ne bodo dale soglasja za postavitev spominske plošče na kraju zločinskega zažiga škofa Vovka na železniški postaji, se je s svojo diplomatsko sposobnostjo zavzel in dosegel pismeno dovoljenje tako rekoč zadnji hip. Spominsko ploščo pa je zadnjo noč varoval celo v svoji spalnici, da se ne bi kaj zgodilo in jo tik pred blagoslovitvijo namestil na železniški postaji.

Njegova velika ljubezen do Cerkve ni bila nikoli zamejena ne z mejami župnije, ne vezana le na določene osebe. Ob ustanovitvi škofije se ji je dal ves na razpolago in bil na voljo pri vseh škofijskih slovesnostih.

Menim, da podelitev škofijskega odličja sv. Jožefa pomeni tudi priznanje vsem policistom, ki so v težkih razmerah ostali zvesti Bogu in Cerkvi, hkrati pa je izraz pozornosti naše krajevne Cerkve do ljudi, ki danes skrbijo za našo varnost, včasih celo v težkih razmerah.

G. Slavko, vam in vaši družini čestitam in želim trdnega zdravja še za bodoče sodelovanje!

msgr. Andrej Glavan
novomeški škof